Hamileliğin İlk 3 Ayında Annedeki Değişiklikler

Hamileliğin ilk 3 ayında, annedeki değişiklikler başta olmak üzere, gebeliğin 9 ayı boyunca birçok eşsiz değişimin yaşanması anne adayları için eşsiz bir duygudur.

Hamileliğinizi öğrendiğiniz anda annelik duygularıyla dolarsınız. Bununla birlikte, içinizde neler oluyor, bebeğiniz nasıl gelişiyor veya nasıl bir beslenme uygulamalısınız gibi birçok soruyla zihniniz meşgul olabilir. Bunun nedeni, hamilelik yolculuğunuzun başlangıcında veya ilk üç aylık dönemde, sizin ve bebeğinizin sorunsuz bir hamilelik yolculuğu geçirmesi için doğru seçimleri nasıl yapabileceğinizi bilmek istemenizdir.

Hamileliğin İlk 3 Ayın Ne Kadar Sürer?

Bebek sahibi olmayı planlamaya başladığınız ya da hamile kaldığınız an, çeşitli gebelik dönemleriyle karşılaşacaksınız. İlk 3 aylık dönem de bunlardan biridir. Hamileliğin ilk 3 ayının ne olduğunu ve ne kadar sürebileceğini merak ediyorsanız? Sizin için net cevaplarımız var!

İlk üç aylık dönem, hamileliğinizin ilk haftasıyla başlayan ve on üçüncü haftaya kadar süren ve ikinci üç aylık döneme geçen gebeliğinizin ilk üç ayıdır. Adetleriniz düzenliyse hamileliğinizin ilk haftasını kolayca bilebilirsiniz, ancak adet düzensizliği olan kadınlar için bu biraz zor olabilir.

Hamileliğin İlk 3 Ayı Belirtileri

Hamileligin Ilk Ayi Belirtileri
Hamileliğin ilk Ayı Belirtileri

Hamileyseniz, hamilelik belirtilerinin ortaya çıkmasını sabırsızlıkla bekliyor olabilirsiniz.

Bazı çok yaygın hamilelik belirtileri ve ilk üç aylık hamilelik belirtileri şu şekildedir:

Adetiniz durur: Fark edebileceğiniz ilk hamilelik belirtisi adet görmemenizdir; bunun nedeni vücudunuzun progesteron üretmeye başlamasıdır. Bu da hamileliğin ilk 3 ayı da dahil siz bebeğinizi doğurana kadar regl döneminizi durdurur.

Lekelenme yaşayabilirsiniz: Hamileliğinizin ilk ayında lekelenme yaşamanız çok yaygındır. Çünkü yumurta kendisini rahme yerleştirir. İmplantasyon işlemi lekelenme ve kramplara neden olabilir. Ancak hamileliğin ilk 3 ayında kanama yaygın değildir ve doktora bildirilmelidir.

Göğüs hassasiyeti: Göğüsleriniz dokunulduğunda ağrıyabilir ve hassaslaşabilir. Areola veya meme uçlarının etrafındaki koyu alan daha da koyu hale gelir. Göğüslerinizdeki damarları bile fark edebilirsiniz.

Değişen ruh hali: Kendinizi çok yaygın bir hamilelik belirtisi olan değişen ruh hali ile mücadele ederken bulabilirsiniz. Bu değişen gebelik hormonları nedeniyle olur.

Daha fazla tuvalet ihtiyacı: Bebeğinizin büyümesini ve gelişimini desteklemek için pelvik bölgenizdeki kan akışı artar. Vücutta artan sıvıyı karşılamak için böbreklerin daha fazla çalışması gerekir. Bu, mesane üzerinde baskıya ve dolayısıyla daha fazla tuvalete gitme ihtiyacına yol açar.

Yorgunluk ve bitkinlik yaşayabilirsiniz: Vücudunuzda, özellikle de hamileliğin ilk 3 ayında çok fazla değişiklik olur ve vücudunuzun tüm bunlara uyum sağlamak için çok çalışması gerekir. Bu sizi yorgun ve bitkin yapabilir.

Kabızlık yaşayabilirsiniz: Vücudunuz değişen hormonlar nedeniyle farklı çalışmaya başlar ve bu nedenle kaslarınızın çalışma şeklini de etkileyebilir. Progesteron kaslarınızı gevşetir ve onu yaklaşan doğum için hazırlamaya başlar ve bu da vücudunuzdaki diğer şeyleri yavaşlatır. Besinler bağırsaklardan yavaşça geçerek kabızlığa neden olur.

Yiyecek istekleriniz ve nefretleriniz olur: Kendinizi, geçmişte yemek aklınıza bile gelmeyen, hatta nefret ettiğiniz bazı yiyecekler için can atarken bulabilirsiniz. Aksine, en sevdiğiniz yemek artık sizi cezbetmeyebilir. Aşerme ve tiksinme hamileliğin ilk 3 ayı çok yaygındır ve her kadın için farklıdır.

Mide bulantısı ve kusma: Bu, hamileliğin iki ila üç haftasında olabilir. Buna sabah bulantısı da denir; ancak, günün herhangi bir saatinde hissedebilirsiniz.

Mide yanması hissi: Asit reflüsü veya mide ekşimesi de yaşayabilirsiniz. Bunlar, vücuttaki hormonal değişimleri nedeniyle mevcut olan ve hamilelik yolculuğunuz ilerledikçe azalabilecek geçici semptomlardır.

Yukarıda belirtilen semptomların dışında, hamileliğin ilk 3 ayı kramplar, baş dönmesi, baş ağrısı veya sırt ağrıları hissetmek çok yaygındır. Bunların hepsi, vücudunuzun değişiklikler geçirdiğini söyleyen çok yaygın hamilelik belirtileridir.

Hamileliğin İlk 3 Ayı Bebek Gelişimi

Hamileliğin ilk 3 ayı vücudunuzun içinde neler olup bittiğini veya bebeğinizin nasıl geliştiğini bilmek ilginizi çekebilir. Bebeğiniz ilk üç ayda, tek bir döllenmiş hücreden veya zigottan kolları, bacakları ve diğer çeşitli organları büyümeye başlayan erik büyüklüğüne gelene kadar muazzam bir şekilde büyür.

Hamileliğin ilk 3 ayını içeren haftalarda bebekte meydana gelen değişiklikler şu şekildedir:

  • 6. haftada bebeğinizin vücudu küçük uzuvların filizlenmesiyle gelişmeye başlar ve yaklaşık 10 haftada el ve ayak parmakları da gelişmeye başlar.
  • Bebeğinizin cildi 5 ila 8 hafta arasında oluşmaya başlar ve tırnak yatakları ve saç kökleri yaklaşık 8 hafta civarında oluşmaya başlar.
  • Bebeğinizin optik sinirleri ve lensleri içeren görme yeteneği dördüncü haftada gelişmeye başlarken, retina sekiz haftada oluşmaya başlar.
  • Bebeğinizin kalbi beşinci haftada oluşmaya başlar, ancak bebeğinizin kalp atışlarını ilk kez dinleyebileceğiniz 9. veya 10. haftalarda daha düzenli hale gelecektir.
  • Beyin gelişimi sekizinci hafta civarında başlar.
  • Sindirim sistemi sekizinci hafta civarında oluşmaya başlar.
  • Bebeğiniz, dudaklarında ve burnunda reseptörlerin oluşmasıyla, sekizinci hafta civarında dokunma duyusunu geliştirecektir. Reseptörler, 12. haftaya kadar cinsel organlarda, ayak tabanlarında ve avuç içlerinde oluşacaktır.
  • Bebeğin beynine bağlı olan tat alma tomurcuklarının oluşumu sekizinci hafta civarında gerçekleşir. Ancak tat gözenekleri henüz gelişmemiştir.

Hamileliğin İlk 3 Ayı Vücut Değişiklikleri

Hamileliğin ilk 3 ayı vücudunuz dahili ve harici olarak çeşitli değişikliklere uğrar.

İşte vücudunuzda yaşayabileceğiniz bazı değişiklikler:

  • Meme büyüklüğünüzde bir artış görebilirsiniz ve bunun nedeni artan salgılardır.
  • Kendinizi şişkin hissedebilirsiniz ve kot pantolonunuzun bel çevresi daha dar gelebilir.
  • Areolalarınız daha koyu ve daha büyük hale gelecektir.
  • Daha fazla vajinal akıntı yaşayabilirsiniz.
  • Lekelenme yaşayabilirsiniz.
  • Baş dönmesi hissedebilirsiniz.

Kilo alımı

İlk üç aylık dönemde yaklaşık 3 ila 4 kilo kilo alabilirsiniz. Bununla birlikte, şiddetli mide bulantınız varsa veya iştah kaybı yaşarsanız, yeterince kilo alamayabilirsiniz. Sonraki trimesterlerde telafi edebildiğin sürece bir problem yok. Bununla birlikte, ilk üç aylık dönemde aşırı kilo veriyorsanız veya çok fazla kilo aldıysanız, her iki durum da endişe nedenidir. Hamileliğin ilk üç ayındaki kilo endişelerinizle ilgili olarak doktorunuzla iletişime geçin.

Egzersizler

Sağlıklı bir beden ve zihne sahip olmak için egzersiz yapmak hayati önem taşır ve gebelikte de önemi yadsınamaz. Sağlıklı ve sorunsuz bir hamilelik geçirmek için egzersiz yapmanız çok önemlidir.

Hamileliğin İlk 3 Ayı Beslenme

Hamileligin Ilk Ayi Beslenme
Hamileliğin İlk Ayı Beslenme

Daha önce de bahsedildiği gibi hamilelikte beslenmenize dikkat etmeniz çok önemlidir. Büyüyen bebeğinize beslenme sağladığınızı da unutmayın. Bebeğinizin büyüme ve gelişme ihtiyaçlarını karşılamak için kalori alımınızı artırmanız gerekecek.

İşte hamileliğin ilk 3 ayında beslenme açısından yapmanız gerekenler ve yapmamanız gerekenler:

Yenecek Yiyecekler

Sağlıklı bir hamilelik için yapmanız gereken bazı beslenme seçenekleri şunlardır:

Beslenmenize taze meyveler ekleyerek beslenme oranınızı artırın. Meyve suları da ekleyebilirsiniz, ancak meyve yemek daha iyidir. Taze meyveler size bol miktarda lif sağlar. Bu da hamileliğe bağlı kabızlığınız için de iyidir. Paketlenmiş meyve suyundan kaçının ve bunun yerine taze meyveleri tercih edin. Günde 3-4 porsiyon alabilirsiniz.

Kabak, ıspanak, lahana, tatlı patates, havuç, domates ve diğer pek çok taze sebze hamileliğin ilk 3 ayında beslenmenize eklenmelidir. Günde 3-4 porsiyon sebze tüketebilirsiniz.

Etler, kümes hayvanları ve yumurta, hamilelikte protein alımınızı renklendirmek için iyi bir kaynaktır ve protein, bebeğin anne karnında gelişimi için çok önemlidir. Ancak vejeteryansanız, protein alımınızı sağlamak için mercimek, fasulye ve fındık yiyebilirsiniz.

Kalsiyum sadece sizin için değil, bebeğin kemiklerinin ve dişlerinin oluşumu için de çok önemlidir. Beslenmenize üç porsiyon süt ürünü eklemelisiniz ve bu nedenle kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için süt, peynir, yoğurt veya tereyağı almalısınız.

Günde üç ila dört porsiyon tam tahıl yemelisiniz. Tahıl gevrekleri, tam buğday ekmeği veya benzeri diğer gıda maddelerini yiyebilirsiniz.

Kaçınılması gereken yiyecekler

Hamileliğiniz sırasında kaçınmanız gereken bazı yiyecekler şunlardır:

  • Abur cuburdan uzak durun, çünkü bunlar sadece sağlıksız değil, aynı zamanda gereksiz kilo alımına da neden olabilir.
  • Kafein alımınızı azaltın ve bu nedenle çay, kahve veya gazlı içeceklerden uzak durun.
  • Pişmemiş veya az pişmiş et tüketmeyin.
  • Cıva içeriği yüksek olan deniz ürünlerinden kaçının.
  • Yıkanmamış meyve ve sebzeleri tüketmeyin.
  • Alkol ve sigara tüketiminden kesinlikle kaçınılmalıdır.
  • Pastörize edilmemiş gıda maddelerini tüketmekten kaçının.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Test ve Tarama

İlk kez hamileyseniz, hamilelik belirtileriniz hakkında kafanız karışabilir. Bununla birlikte, evde hamilelik testleri hamile olduğunuzu belirlemenize yardımcı olabilir. Ancak çoğu doktor hamileliğinizi belirlemek ve doğrulamak için başka testler ve tarama yöntemleri uygulayacaktır.

İşte doktorunuzun yapacağı testlerden ve tarama yöntemlerinden bazıları:

Fiziksel muayene ve diğer tıbbi bilgiler: Doktorunuz size doğum kontrol yönteminizi sorabilir ve ayrıca son adet tarihinizi de soracaktır. Sağlıklı bir hamilelik geçirip geçirmediğinizi ve herhangi bir komplikasyon veya doğum kusuru olup olmadığını görmek için kapsamlı bir fizik muayene de yapılacaktır.

İdrar ve kan testleri: Genel sağlığınızı kontrol etmek ve olası komplikasyon belirtilerini bilmek için idrar ve kan testleri yapılacaktır.

Ultrason: Doktorunuz 6 haftadan itibaren ultrason taraması yapılabilir. Bu tarama, gebeliğin tespitini ve ayrıca gebelikle ilgili herhangi bir sorunun tespitini çok kolay bir şekilde sağlar.

Yukarıda belirtilen yollarla doktorunuz sadece hamileliğinizi teyit etmekle kalmayacak, aynı zamanda hamileliğiniz sırasında karşılaşabileceğiniz komplikasyonları da size bildirecektir.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Alınacak Önlemler

Hamileliğinizin ilk üç ayında almanız gereken önlemlerden bazıları şunlardır:

Beslenmenize dikkat edin: Yetersiz beslenme ne sizin için ne de bebeğiniz için iyidir. Bu nedenle hazımsızlık belirtilerinden uzak durmak için iyi ve düzenli aralıklarla yemek yiyin. Kabızlığınızın kontrol altında olması için beslenmenize lif ekleyin. Enerjik hissetmek için gün boyunca küçük öğünler yiyin.

Yeterli miktarda su içirin ve sıvı alımınızı da artırın: Dehidrasyon gebelikte komplikasyonlara neden olabilir. Bu nedenle günde en az 8 ila 10 bardak su için.

Egzersiz vücudun düzgün çalışması için önemlidir ve aynı şey hamilelik için de geçerlidir. Hamilelikte formda kalmak için düzenli olarak egzersiz yapın. Yapmayı planladığınız egzersiz türü ne olursa olsun, doktorunuzla bunun hakkında konuşun.

Hamilelikte olumlu bir zihin yapısına sahip olmanız çok önemlidir. Zihninizi mutlu ve pozitif tutmanın en iyi yolu meditasyon yapmaktır.

Hamilelikte dinlenme çok önemlidir. Vücudunuz hamilelik sırasında birçok değişikliğe uğrar, bu nedenle vücudunuzun düzgün çalışması için uygun dinlenme ve uyku zorunludur. Geceleri 7 ila 8 saat kesintisiz uyku almalı ve gün içinde iki ila üç küçük şekerleme yapmalısınız.

Hamilelik bağışıklığınızı etkiler ve böylece sizi çeşitli enfeksiyonlara ve diğer rahatsızlıklara karşı daha duyarlı hale getirir. Bu nedenle hijyen sağlayın ve kendinize iyi bakın.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Dikkat Edilmesi Gereken Uyarı İşaretleri

Çoğu kadının sorunsuz bir hamilelik dönemi vardır; ancak bazen bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Hemen harekete geçmek için herhangi bir sorunun belirtilerini ve semptomlarını anlamak çok önemlidir.

Hamileliğin ilk 3 ayında derhal doktorunuza bildirmeniz gereken bazı uyarı işaretleri şu şekildedir:

  • Herhangi bir aşırı vajinal kanama veya lekelenme fark ederseniz.
  • Aşırı mide bulantısı ve kusma yaşıyorsanız.
  • Yüksek ateşiniz varsa (23 dereceden fazla).
  • İdrar yaparken herhangi bir yanma hissi veya ağrınız varsa.
  • Aşırı vajinal akıntınız ve kaşıntınız varsa.
  • Diyabet, astım, lupus gibi kronik hastalığınız alevlenirse.
  • Herhangi bir baldır veya bacak şişmesi (kanın pıhtılaşması nedeniyle) veya şiddetli bir baş ağrısı (kanın pıhtılaşması nedeniyle) yaşarsanız.

Bunlar, hamileliğin ilk 3 ayı için bilmeniz gereken en önemli durumlardır. Artık hamileliğin ilk üç ayı ile ilgili her şeyin farkında olduğunuza göre, kendinize iyi bakın ve mutlu kalın.

https://www.gebelikicin.com/hamileligin-ilk-3-ayinda-annedeki-degisiklikler/?feed_id=547&_unique_id=63dbd7db89b50

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?