Gebeliğin İlk Üç Ayında Nelere Dikkat Edilmeli?

Gebeliğin ilk üç ayı, özellikle ilk hamileliği ise, bir kadının hayatındaki heyecan verici bir aşamadır. Hamileyseniz, bebeğin sağlıklı dünyaya gelip gelmeyeceği düşüncesi sizi bunaltabilir. Hamilelik, özellikle ağzınıza koyduğunuz her şeyi düşünmeye başladığınızda ve bebeğiniz için güvenli olup olmadığını merak ettiğinizde sizi bir endişeye dönüştürebilir. Alkol almak veya sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarına düşkünlük gibi küçük bir hata bile, büyük sorunlara yol açabilir. İşte bu yazımızda, ne pahasına olursa olsun onlardan kaçınmak gerektiğinin farkına varacaksınız.

Gebeliğin ilk üç aylık dönemi önemli bir aşamadır. Bu, fetüsün hızla geliştiği ve en savunmasız olduğu zamandır. Bu nedenle, gebeliğin ilk üç ayında bebeğin düzgün büyümesini ve gelişmesini sağlamak için özen gösterilmelidir. İşte hamile bir kadının düşük yapmaktan kaçınmak ve ilk üç aylık dönemde doğum kusurları olasılığını azaltmak için hamileliğinin erken evrelerinde alması gereken birkaç önlem.

Gebeliğin İlk Üç Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

İşte gebeliğin ilk üç ayında dikkat edilmesi gerekenler ve takip etmeniz gereken bazı şeyler. Bize güvenin, bu önlemler sağlıklı bir hamilelik geçirmenize yardımcı olacaktır.

1. Sigara İçmeyin

Hamileyseniz ve sigara içiyorsanız, bırakmanın zamanı geldi. Hamilelikte sigara içmek, düşük, erken doğum ve dış gebelik şansını artırabilir. Solunan duman fetüsün gelişimini engelleyebilir ve sağlıklı doğum şansınızı mahvedebilir. Sağlıklı bir hamilelik istiyorsanız, sigaraya 'hayır' deyin ve dumansız sağlıklı yaşama merhaba deyin.

2. Alkole 'Hayır' Deyin

Hamilelik sırasında belirli bir miktarda alkolün güvenli olduğunu kanıtlayan bir çalışma yoktur. Bu nedenle kaçınılması en iyisidir. Alkol, öğrenme bozukluklarıyla bağlantılıdır ve fetüsün beyin gelişimine müdahale edebilir. Ayrıca, hamileliğin ilk 12 haftasında alkol almak da düşüğe neden olabilir. Bu nedenle hamileliğin ilk üç ayında ve hatta belki daha sonra kaçınmak en iyisidir. Bu nedenle hamileyken alkolden uzak durun ve sağlıklı bir hamilelik geçirin.

3. Kafein Alımınızı Sınırlayın

Gebeligin Ilk Uc Ayinda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gebeliğin İlk Üç Ayında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Eğer çok kahve insanıysanız, onu tamamen bırakma düşüncesi sizi hasta edebilir. İşte size iyi bir haber: Kahveyi bırakmak zorunda değilsiniz. Çok kahve içmek yerine bir fincanın tadını çıkarabilirsiniz. Hamileyken kahve içebilirsiniz, ancak yalnızca 1 fincan içtiğinizden emin olun. Çok fazla kafein almak da erken doğumlara yol açabilir ve doğum kusurlarına neden olabilir. 1 bardak, yani günde 200 mg'dan az kafein tüketin, siz ve bebeğiniz iyi olacaksınız. En iyi seçenek, hamilelik sırasında tüketilmesi güvenli olan kafein miktarı konusunda bir doktora danışmak olacaktır!

4. Sauna ve Sıcak Banyolardan Kaçının

Yüksek sıcaklıklar fetal gelişim için iyi değildir. Bu nedenle, ne pahasına olursa olsun çok sıcak duş almaktan kaçının. Sırt ağrınız ve eklem ağrınız varsa, havluya sarılı ısıtma yastıkları kullanmayı düşünün. Ancak, ısıtma yastığının sıcaklığının 37 ° C'yi geçmemesi gerektiğini unutmayın.

5. Bitkisel Takviyeler ve Ağrı Kesicileri Dikkatli Alın

Gebeliğin ilk üç ayında ağrı kesiciler ve bitkisel takviyeler dikkatle alınmalıdır. Doktorunuz size bazı ilaçlar yazacaktır ve takviye alıyorsanız veya ilaç kullanıyorsanız, bunlar mevcut ilaçlarınızla etkileşime girebileceğinden ona danışmalısınız. Ayrıca, bazı kimyasallar plasentadan kan dolaşımına geçebileceğinden ağrı kesicilerin aşırı kullanımı fetüsün sağlığı için zararlı olabilir.

Hamileyken bitkisel takviyeler ve ağrı kesicileri almadan önce bir doktora danışın

6. Deniz Ürünlerinden Kaçının

Deniz ürünleri sağlıklı bir protein ve yağ kaynağı olmasına rağmen, köpekbalığı, kılıç balığı ve marlin gibi bazı balıkların toksik maddeler ve yüksek düzeyde cıva içerdiği bilinmektedir. Hamilelik sırasında bu balıkları yemek bebeğin sağlığı için zararlı olabilir. Bu nedenle, hamileliğinizin ilk üç ayında veya daha da iyisi hamileliğiniz boyunca deniz ürünlerinden kaçınmanız önerilir. Bununla birlikte, yine de beslenmenize balığı dahil etmek istiyorsanız, bir doktora danışın.

7. Sağlıksız Gıdaları Yemeyi Bırakın

Halihazırda sağlıklı kilo aralığındaysanız, hamileliğinizin ilk üç ayında kalori alımınızı muhtemelen en az 300 artırmanız gerekecek ve ilk haftanızın her haftasında haftada 0,4 kg almanız beklenecektir. Gebeliğin ilk üç ayı dengeli beslendiğinizden emin olun ve sağlıksız yiyeceklerden kaçının.

8. İşlenmiş Gıdalardan Kaçının

İşlenmiş gıdalar, gıda katkı maddeleri ve fetüsün gelişimine zararlı maddeler içerir. Gıda katkı maddeleri eser miktarda sodyum nitrat ve bebeğinizin sağlığına olduğu kadar sizin sağlığınıza da zararlı olabilecek kansere neden olan maddeler içerir. Ek olarak, pestisitler bu tür gıdalara sızabilir, bu nedenle organik gıda kaynaklarına bağlı kalmanızı ve işlenmiş veya paketlenmiş gıda maddelerinden kaçınmanızı öneririz. Ve meyve ve sebzelerinizi yemeden önce yıkadığınızdan ve kabuklarını soyduğunuzdan emin olun.

9. Folik Asit Takviyeleri Alın

Doktorunuz size folik asit takviyeleri vermiş olmalı, gebeliğin ilk üç ayında folik asit takviyelerinizi düzenli olarak alın. Besin listenizin başına fındık ekleyin ve bebeğinizin gözlerinin, beyninin ve sinirlerinin düzgün gelişimi için bunlara ihtiyacı olacağından Omega-3 alımınızı artırın. D vitamini alımı da önemlidir. Bunu yumurta sarısından, sütten ve her sabah kendinizi güneş ışığına maruz bırakarak alabilirsiniz.

Gebeliğin İlk Üç Ayında Kendinize İyi Bakmanız İçin Bazı Öneriler

Gebeligin Ilk Uc Ayinda
Gebeliğin İlk Üç Ayında

İkinci ve üçüncü üç aylık döneme sağlıklı bir geçiş sağlamak ve doğum sırasında herhangi bir komplikasyon yaşamamak için yapabilecekleriniz:

Sebzelere ağırlık verin: Sebzeler her zaman sağlıklıdır ve hamilelik sırasında daha da sağlıklıdır. Bu nedenle hamileyken sebze ve lezzetli organik yiyecekler alımınızı artırın ve sağlıklı bir hamileliğin yolunu açın.

Egzersiz yapın: Yoga yapmak ve hafif egzersizler hamilelik sırasında sizi sağlıklı tutacaktır. Bazı egzersizler hamile kadınlarda erken doğuma yol açabileceğinden, sadece güvende olmak için yoga yapmaya başlayabilirsiniz. Bazı hafif egzersizler de yapabilirsiniz- bunlar sizi aktif tutar ve metabolizmanızı çalışır durumda tutar. Ancak, herhangi bir egzersiz yapmaya karar vermeden önce doktorunuza danışın. Ve ne pahasına olursa olsun yorucu egzersizlerden kaçının!

Vitaminlerinizi alın: Doğum öncesi vitamin alımı konusunda doktorunuzla görüşün. Doktorunuzun verdiği vitaminleri düzenli olarak alın, çünkü bunlar size gebeliğin ilk üç ayı gerekli olan besinleri sağlar ve bebeğinizin büyümesine yardımcı olur.

İyi değilseniz doktorunuzla konuşun: Belirli ilaçları, yiyecekleri veya takviyeleri aldıktan sonra ağrı hissederseniz veya kendinizi iyi hissetmiyorsanız, doktorunuza danışın ve neyin yanlış olduğunu ve bunun sizi nasıl etkilediğini bulana kadar bunları almayı hemen bırakın. Bazı yiyeceklere veya ilaçlara alerjiniz olabilir veya bu ilaçlar mevcut tıbbi durumlarınızla etkileşime giriyor olabilir. Bu nedenle bu tür durumlarda erkenden doktorunuza danışın.

Kilonuza dikkat edin: Bir kadın hamile kalmayı planlıyorsa aktif bir yaşam tarzı sürdürmeli ve sağlıklı bir kiloya sahip olmalıdır. Obezite, sağlıklı bir hamilelik için risk oluşturur. Halihazırda hamileyseniz, sağlıklı bir hamilelik geçirmek için hafif egzersizler yapabilir ve sağlıklı beslenebilirsiniz. Gebeliğin ilk üç ayında ve sonraki haftalarda çok fazla kilo alırsanız, gebelikte komplikasyonlar yaşayabilirsiniz. Bu yüzden kalori alımınıza dikkat edin; kalorisi yüksek besinleri daha az tüketin ve gerekirse diyetisyeninize veya beslenme uzmanınıza danışın.

Doğal çözümleri deneyin: Ağrı şiddetli değilse ağrı kesici almaktan kaçının. Daha iyi hissetmek için gevşeme egzersizleri, meditasyon, farkındalık ve nefes alma tekniklerini deneyin. Eşinizden size masaj yapmasını isteyin ve eğer varsa sırt ağrınızı hafifletmek için eğimli bir pozisyonda uyuyun. Durum ne olursa olsun, ağrı kesici ilaçlar almak yerine, ağrı kesici olarak doğal yolları deneyin.

Gebeliğin ilk üç ayında gerekli önlemleri almak, sağlıklı ve normal doğum yapma şansınızı artırabilir. Bu yüzden sağlıklı beslenin, stresten kaçının, mutlu olun, kendinize ve bebeğinize iyi bakın.

https://www.gebelikicin.com/gebeligin-ilk-uc-ayinda-nelere-dikkat-edilmeli/?feed_id=553&_unique_id=63de7bf2a8f04

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?