Kürtaj Sonrası Tekrar Hamile Kalınır Mı?

İstenmeyen bir gebeliği sonlandırma yöntemlerinden biri olan kürtaj hakkında bilmeniz gereken ilk şey, bunun bir doğum kontrol yöntemi olmadığıdır. Kürtaj da profesyonel bir doktor tarafından, yasaların çizdiği sınırlar dahilinde yapıldığında son derece güvenilir bir yöntemdir.

Burada önemli olan, kürtaj yaptırmak istediğini söyleyen kadınların bunu yapmak için uzman bir doktordan yardım almalarıdır. Bu bağlamda ilginç bir soru da kürtaj yaptıran bir kadının tekrar hamile kalıp kalamayacağıdır.

Kürtaj Hamile Kalmayı Önler Mi?

Doğru şekilde yapılan bir kürtajın kadının tekrar hamile kalmasını zorlaştıracak hiçbir olumsuz etkisi yoktur. Ancak ne yazık ki, profesyonel olmayan kişiler tarafından hijyenik olmayan bir şekilde gerçekleştirilen yasadışı kürtaj prosedürleri, bir kadının doğurganlığını olumsuz yönde etkileyen sağlık sorunları yaratabilir ve kürtaj sonrasında kısırlık riski olabilir.

Yine, sık kürtajlar kürtaj sonrası riskleri artıracak ve dolayısıyla gebe kalma şansını azaltacaktır. Bu nedenle gebe kalmak istemeyen kadınların kendilerini iyi korumaları, en uygun doğum kontrol yöntemini seçmeleri ve aktif bir cinsel yaşamları varsa bunu dikkatle kullanmaları çok önemlidir.

Yasal kürtaj nedir?

Anne karnındaki bir bebeğin birçok hakkı vardır. Ülkemizde kürtaj kadınlara tanınmış yasal bir haktır ancak süre sınırı vardır. Ülkemizde yasal kürtaj süresi olarak geçerli olan zaman dilimi 10 haftadır. Bu, bir kadının hamileliğinin 10. haftasına kadar kürtaj yaptırmasına izin verildiği, ancak 10. haftadan sonra kürtaj yaptırmanın kesinlikle imkansız olduğu anlamına gelir.

Kürtaj Yaptırdıktan Sonra Ne Olur?

İstenmeyen bir hamilelik durumunda kürtaj prosedürleri uygulanır. Eğer kadın gebeliğe devam etmek isterse, kullanılabilecek tek yöntem kürtajdır. Ancak kürtaj her zaman yasal değildir ve sadece resmi mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Bu nedenle kişilerin yasal süreye dikkat etmeleri gerekmektedir.

Yasal süre sona erdiğinde, artık bu amaçla kamu yardımı alamazlar ve hamileliğe devam etmek zorundadırlar. Ancak, başvurunun ilk 10 hafta içinde yapılması halinde sağlık merkezinden yardım alabilirsiniz. Bu durumda ilk 10 hafta içinde yapılan işlemlere dilerseniz devam edilebilir. Bu durum özellikle bebeğinin kürtaj işlemini sorunsuz bir şekilde yaptırabilecek kişiler için caziptir.

İstenmeyen gebelik ve kürtaj

İstenmeyen bir gebelik, doğum önlenemediği takdirde hem bebek hem de anne için birçok soruna neden olabilir ve bu durum ömür boyu sürebilir. Bu riskleri ortadan kaldırmak için ameliyatın 10 hafta içinde yapılması yeterlidir. Bu prosedür, hangi operasyonun hangi kişiye yapılması gerektiği ve hangi günün en uygun gün olduğu hakkında ayrıntılı bilgi içerir. Yani insanların kafasında asla bir soru işareti yok. Açık fikirli kişilerin ameliyatları için destek alma olasılıkları daha yüksektir ve bu konuda bu tür merkezleri tercih edeceklerdir. Kafasında çeşitli soru işaretleri olan kişilerin bu tür bir desteği kabul etmesi daha az uygundur ve aynı zamanda çeşitli sorunlara neden olabilir.

İlgili destek Türkiye'deki çeşitli merkezlerde sağlanmaktadır. Bu sayede kişiler kendilerine yakın merkezler arasından kendileri için en uygun hizmeti hangi merkezin sunduğunu kontrol edebilir ve karar verebilirler. Daha sonra bu merkezde ameliyat olabilirler. Bu merkezdeki doktorların yetkinliği, yapılacak ameliyatın türü ve bu merkezde daha önce yapılan ameliyatlarda elde edilen sonuçlar dikkat edilmesi gereken hususlardan bazılarıdır.

Bir merkez için araştırma yaparken, daha iyi bir merkezin hizmetlerini aldığınızdan emin olmak için süreci doğru şekilde takip etmeniz gerekir. Tarama süreci iyiyse, daha iyi bir merkez seçilecek ve merkezden destek alacaksınız. İnsanlar internet üzerinden yaptıkları araştırmalar sonucunda bile farklı merkezlerle karşılaşma imkanına sahip oluyor. Ayrıca bu yerlerin internet sitelerinde yer alan bilgiler de konuyla ilgili önemli bilgiler vermektedir. Bu sayede insanların akıllarında var olan sorular mülakat yapılmadan cevaplanabiliyor.

Kürtajdan Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?

Kurtajdan Sonra Ne Zaman Hamile Kalinir
Kürtajdan Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır

Kürtaj prosedürleri, başta istenmeyen bir gebeliği sonlandırmak olmak üzere çeşitli nedenlerle gerçekleştirilebilir. Rahim içinin kazınarak boşaltıldığı cerrahi kürtaj, saygın bir tıbbi tesiste uzman bir doktor tarafından gerçekleştirildiğinde zararsız bir işlem olsa da, kürtajın bir doğum kontrol yöntemi olmadığını bilmek önemlidir.

Kürtajdan sonra hamile kalmak için ne kadar beklemek gerekir?

Bu süre jinekologlara göre değişir ve genellikle tekrar hamile kalmadan önce en az üç ay beklemeniz önerilir. Burada önemli olan, kadının psikolojik olarak yeniden gebe kalmaya hazır hissetmesi ve vücudunun bu gereksinime uyum sağlayabilecek düzeyde olmasıdır. Bu, sorunsuz bir hamilelik geçirmenizi sağlayacaktır.

Kürtaj cerrahi bir işlem olmasına ve belirli riskler taşımasına rağmen, yaptırabileceğiniz kürtaj sayısında herhangi bir sınırlama yoktur. Burada bilinmesi gereken en önemli şey, kürtajın doğum kontrol yöntemi olmadığıdır. Bununla birlikte, istenmeyen hamilelik yaşayan bir kişi, yasaların sınırları dahilinde yapıldığı sürece hamileliğini sonlandırmak için kürtaj yaptırabilir. Yine kürtaj, çeşitli kadın hastalıkları ve sorunlarını ortadan kaldırmak için uygulanmaktadır.

Ayrıca, Kürtajdan Sonra Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalıyım? başlıklı yazımızı da okumanızı özellikle öneririz.

Yasal Kürtaj Süresi Kaç Haftadır?

Türkiye'de halen yürürlükte olan yasa, doktorların en fazla 10 haftaya kadar olan gebelikleri sonlandırmasına izin vermektedir. Evli olmayan kadınlar 18 yaşından büyüklerse izne gerek olmadan kürtaj yaptırabilirken, evli kadınların kocalarından yazılı bir onay formu imzalamaları gerekmektedir. Başka bir deyişle, evli kadınlar kocalarının iznini almak zorundadır. Ayrıca, 18 yaşın altındaki bir kadın, en az 15 yaşında olması halinde ailesinin izniyle kürtaj yaptırabilir.

https://www.gebelikicin.com/kurtaj-sonrasi-tekrar-hamile-kalinir-mi/?feed_id=487&_unique_id=63ce8ffda565a

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?