Düzensiz Adet Kanaması Nelere Yol Açar?

Düzensiz adet kanaması, çok çeşitli nedenleri ve bireysel varyasyonları olan bir durumdur. Düzensiz adetler esas olarak hormonal değişikliklere bağlıdır, ancak menopoz, diyabet, depresyon, sigara, dış gebelik, yumurtalık kistleri, yumurtalık rezervinin olmaması, miyomlar, polipler, rahim ve yumurtalık kanseri ve endometriyal hiperplazi adı verilen rahim duvarının aşırı büyümesi gibi çeşitli durumlarda da ortaya çıkabilir.

Menstrüasyon olarak da adlandırılan adet kanaması, tüm kadınların ortalama 28-30 günde bir yaşadığı vajinal kanama döngüsüdür. Menstruasyon, kadın üreme fonksiyonunun normalliğini belirlemek için yapılan bir testtir. Adet döngüsünün bir aşaması, yağ dokusunun vücuttan rahim içine atılmasıdır. Ergenlikten menopoza kadar aktif olan bu durum, sağlıklı üreme gelişimi için gereklidir.

Adet döngüsü, beynin hipotalamus bölgesinde bulunan hipofiz bezinin uyarılmasıyla başlar. Hipofiz bezinin uyarılmasıyla LH ve FSH hormonları da uyarılır. Bu hormonlar salındığında foliküller uyarılır. Bu uyarımdan sonra döngü başlar.

Adet kanamasının süresi kişiden kişiye değişebilir. Genellikle üç ila yedi gün sürer. Her kişideki yan etkiler de değişiklik gösterebilir. Karın ağrısı çok acı verici olabilir, ancak bazı kişiler göğüslerde hassasiyet veya şişkinlik fark edebilir.

Düzensiz Adet Kanaması Nedir?

Düzensiz adet kanaması, adet kanamasının normal döngüden daha erken veya daha geç gerçekleştiği bir durumdur. Hipotalamus, hipofiz bezi, yumurtalıklar ve rahim mükemmel bir uyum içindedir ve adet düzeninin sağlanmasında önemli bir rol oynar. Ergenlik dönemindeki ilk kanamadan menopoza kadar her ay düzenli olarak tekrarlayan adet döngüsü 21 ila 35 gün arasında, yani ortalama 28 günde bir sürer.

Adet anormalliklerinin tespiti için adet kanamasının ilk günü ile bir sonraki dönemin ilk kanaması arasındaki gün sayısı kaydedilmelidir; kanama 21 günden az veya 35 günden fazla ise adet anormallikleri rapor edilebilir. Ayrıca, üç veya daha fazla dönem boyunca kanama olmaması, normal miktar veya süreden daha az veya daha fazla kanama olması veya dönem dışında kanama olması adet bozukluğu olarak kabul edilebilir. Adet kanamasını kontrol ederken, hemoroid oluşumu veya diğer sorunlar nedeniyle rektumdan kanama meydana gelebilir.

Menstrüasyon düzenini etkileyen bozukluklar şu şekilde tanımlanır:

  • Hipermenore: Normalden daha ağır âdet kanaması.
  • Dismenore: Normalden daha az olan adet kanaması.
  • Endometriozis: Düzensiz ağır kanama.
  • Dismenore: Uzamış adet kanaması
  • Düzensiz kanama: Adet dönemleri arasında düzensiz aralık
  • İstenmeyen kanama: 35 gün veya daha uzun süreli iki adet döngüsü. Seyrek adet dönemleri.
  • Çift adet kanaması: 21 günden daha kısa süren iki adet döngüsü. Sık adet dönemleri.

Adet Kanaması Ne Zaman Gerçekleşir?

Adet kanaması ergenlik çağında başlar ve menopoza kadar devam eder. Üreme fonksiyonunun başlangıcını işaret eden ve menopoza kadar süren adet kanaması, her 20-30 günde bir düzenli olarak gerçekleşir ve 3-7 gün sürer.

Çoğu kız 11 ila 14 yaşları arasında ergenliğe ulaşır, ancak ergenliğin zamanlaması da değişir. Bu, bir kızın 8 ila 17 yaş arasında herhangi bir yaşta ergenliğe ulaşabileceği anlamına gelir.

Hangi Hastalıklar Adet Düzensizliğine Neden Olabilir?

Duzensiz adet kanamasi
Düzensiz adet kanaması

Adet döngüsü yeni başlamış genç kızlarda ve menopoza yaklaşan kadınlarda görülür. Düzensiz adet kanamaları sadece sağlığı değil, yaşam kalitesini de etkiler: 30 günde bir gerçekleşen yumurtlama evresi ortalama 14 gün sürer. Eğer uzatılmazsa, gebelik doğrulanabilir. Tam olarak, bu düzenli döngünün gerçekleşmesini etkileyen tüm koşullar düzensiz adet kanamasına yol açar. Hormondaki azalma aralıklı kanamalara neden olur.

Buna ek olarak, adet Düzensizliğine yol açan başka bazı nedenler de vardır:

  • Rahim fibroidleri
  • Kanser (örn. Rahim kanseri, uterus kanseri, vb.)
  • Düzenli ve düzensiz ilaç kullanımı
  • Rahim zarında anormallikler
  • Polipler
  • Rahim adenomiyozisi

Düzensiz Adetler Tehlikeli Midir?

Düzensiz adet kanaması aşırı kanamaya veya hiç kanamaya neden olabilir. Bu aşırı kanama zayıflatıcı ve yorucu olabilir. Hem psikolojik hem de sağlık açısından zararlı olabilir. Bu durumlarda, bir doktorun tavsiyesi adet döngüsünün yeniden düzene girmesine yardımcı olabilir.

Öte yandan, adet kanamasının gecikmesi bir dizi hastalık için risk oluşturmaktadır.

Düzensiz adet kanamasının yol açabileceği hastalıklardan bazıları şunlardır:

  • Polikistik over sendromu: (akne, tüylenme, erkeklerde kellik, kilo alma vb.)
  • Hamile kalmada zorluk.
  • Premenstrüel sendrom (PMS).

Adet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?

Düzensiz adet kanaması dönemlerini hafifletmenin hem tıbbi hem de doğal yolları vardır. Menstrüasyon için haplar ve enjeksiyonlar mevcuttur. Bunlar doktor gözetimi dışında kullanıldığında vücudu etkileyen yöntemlerdir.

Düzensiz adet kanamasına doğal yöntemler söz konusu olduğunda biberiye çayı, adaçayı, zencefil çayı ve kekik çayının adet düzensizliklerine iyi geldiği düşünülmektedir. Tarçın, rezene tohumu ve susam tohumu ise yenmesi gereken besinler olarak önerilmektedir.

https://www.gebelikicin.com/duzensiz-adet-kanamasi-nelere-yol-acar/?feed_id=481&_unique_id=63ce811fedf49

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?