Hamilelikte Dışkının Siyah Olması Ne Anlama Gelir?

Hamilelikte dışkının siyah olması gibi kadınları endişelendiren birçok durum ortaya çıkar. Özellikle demir takviyesi alan hamile kadınların dışkısı siyah renkli olabilir.

Hamilelik sırasında kadınların vücudunda birçok değişiklik meydana gelir. Bu değişikliklerin çoğu aslında sindirim sistemi ile ilgilidir. Kabızlık, şişkinlik ve mide ekşimesi gibi rahatsızlıklar hem hormonal etkilere hem de fiziksel değişikliklere bağlı olabilir. Peki Hamilelikte dışkının siyah olması normal midir? Detayları yazımızda bulacaksınız...

Hamilelikte Dışkının Siyah Olması Normal Mi?

Hamilelik sırasında siyah dışkı, özellikle demir takviyesi alan hamile kadınlarda yaygındır. Bununla birlikte kabızlık, tüketilen gıdalar veya ilaçlar da hamilelik sırasında siyah dışkıya neden olabilir. Bununla birlikte, enfeksiyonlar veya iç kanama gibi daha ciddi durumlar nadiren hamilelikte dışkının siyah olmasına neden olabilir. Bu nedenle gebeliği takip eden doktora rutin kontroller sırasında bilgi verilmesinde fayda vardır.

Hamilelikte dışkının siyah olmasıyla birlikte, aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlasına sahipseniz bir uzmana görünmelisiniz:

  • Karın ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Ateş,
  • Mide bulantısı,
  • Baş ağrısı,
  • Böbrek ağrısı,
  • Karışık bilinç.

Hamilelikte Dışkının Siyah Olması Neden Olur?

hamilelikte buyuk tuvaletin siyah olmasi
hamilelikte büyük tuvaletin siyah olması

Hamilelik sırasında siyah dışkıların birçok olası nedeni vardır. Hamilelikte dışkının siyah olmasında demir vitamin takviyelerinin çok etkisi olduğundan bahsetmiştik. Hamileyken kakanın siyah olmasının daha başka sebepleri de olabilmektedir.

Hamilelikte dışkının renginin siyah olmasının nedenlerinden bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

1. İlaçlar

Bazı ilaçların hamilelik sırasında siyah dışkıya neden olduğu bilinmektedir. Bu basit bir yan etki gibi görünse de bazı ilaçlar hamilelik sırasında daha ciddi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle hamilelikte antibiyotik ve diğer ilaçlardan kaçının.

2. Besinler

Koyu renkli yiyecekler de siyah dışkıya neden olabilir. Özellikle mavi veya siyah gıda boyası kullanılan ürünlerde bu etki daha güçlüdür. Koyu renkli hazır gıdaların hamileyken yenmesi dışkı renginde koyulaşmanın ana nedeni olarak bilinmelidir.

3. Demir takviyeleri

Demir takviyeleri, hamilelik sırasında siyah dışkıların en yaygın nedenidir. Bu dönemde doktorunuz anne ve bebeğin ihtiyacını karşılamak için demir takviyesi önerebilir. Bu takviyeler genellikle güvenlidir ve ıspanak gibi demir açısından zengin besinlerle alınabilir. Demir takviyesi hamilelikte dışkının siyah olmasıyla ilgili olsa da bebek ve sizin için herhangi bir zararı olmaz.

4. Kabızlık

Hamilelik sırasında hormon seviyelerindeki artış, bağırsak hareketliliğini yavaşlatabilir. Bu, dışkının bağırsaklarda daha uzun süre kalmasına, kuru, sert ve koyu olmasına neden olan kabızlık başta olmak üzere birçok sindirim sorununa yol açar.

5. Diğer hastalıklar

Kanama, polipler veya anal çatlaklar da hamilelik sırasında siyah dışkıya neden olabilir. Bu nedenle gebelikte siyah dışkı gibi bir durum ortaya çıktığında doktora başvurmak ve daha ciddi hastalıkları önlemek veya zamanında tedavi etmek için akıllıca olacaktır.

Teşhis İçin Ne Yapılabilir?

Doktor genellikle hamilelik sırasında siyah dışkı nedenini hastanın şikayetlerini dinleyerek teşhis edebilir. Yukarıda bahsedildiği gibi, demir takviyeleri ve kabızlık gibi durumlar koyu renkli dışkıya neden olabilir. Neden hala bulunamadıysa endoskopi önerilir. Kolon enfeksiyonları ve kolon kanseri gibi hastalıkları teşhis etmek için kolonoskopi de yapılabilir.

Hamilelik sırasında dışkınız siyahsa, teşhis için bazı adımlar atmanız gerekebilir. Bu bağlamda, doktor tıbbi geçmişinizi öğrenmek isteyecektir. Ayrıca fizik muayene yapabilir ve test isteyebilir. Kan testleri, röntgen ve dışkı testlerinin bir kombinasyonu gerekebilir. Sonuçlar kesin değilse, doktorunuz kolonoskopi isteyebilir. Kolonoskopi, nedeni belirlemek için boşaltım sistemini inceler.

Hamilelik Sırasında Siyah Dışkı Nasıl Geçer?

gebelikte diskinin siyah olmasi
gebelikte diskinin siyah olması

Hamilelik sırasında siyah dışkı aslında oldukça yaygındır. Siyah dışkı, özellikle demir takviyeleri veya antasitler alan hamile kadınlarda normal kabul edilir.

Hamilelikte siyah dışkı durumunu geçirmek için alınan ilaçlar kesilmelidir. Aslında dışkı renginin koyu olması sizin için zararsızdır ve doktorunuz tarafından önerilmedikçe ilaçları bırakmanız gerekli değildir. İlacı almayı bıraktığınızda dışkı rengi normale döner. Hamileyseniz ve herhangi bir ilaç kullanmıyorsanız, dışkınız koyu renkliyse veya başka belirtileriniz varsa doktorunuza görünmeniz önerilir. Böylece kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.

Tedavi için terapötik ve alternatif olmayan yöntemler ile homeopatik ilaçlar kullanılmaktadır. Özellikle siyah dışkıya mide bulantısı, kusma ve diğer semptomlar eşlik ediyorsa, bağırsak enfeksiyonları için diyet ve beslenme kurallarına uymak çok önemlidir.

1. Lif alımınızı artırın

Hamilelik sırasında sindirim problemleriyle baş etmenin en kolay yolu, hemoroid, anal fissür, kabızlık ve buna bağlı kanama riskini azaltan lif açısından zengin yiyecekler yemektir.

2. Bol su için

Sağlıklı bir sindirim sistemi için su şarttır. Bu nedenle günde ortalama 2,5 litre su içmeye ve salatalık gibi sudan zengin besinler tüketmeye özen gösterin.

3. Egzersiz

Egzersiz, bağırsak hareketlerini hızlandırarak ve genel sağlığı koruyarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bu hamileyken koyu olan kakanın en kısa zamanda normale dönmesini sağlar.

https://www.gebelikicin.com/hamilelikte-diskinin-siyah-olmasi/?feed_id=372&_unique_id=639c6e32b541f

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?