Hamilelikte Ayak Yanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte ayak yanması kadınlarda sık görülen bir sorundur. Bu, vücuttaki artan kan dolaşımından kaynaklanır ve tam oturan rahat ayakkabılar giyerek önlenebilir.

Ayak yanmasının hamilelik sırasında sıklıkla meydana geldiğini hepimiz biliyoruz, ancak bunun vücuttaki artan kan dolaşımından kaynaklandığını, yani önlenebileceğini biliyor muydunuz?

Hamilelikte ayak yanmasını önlemek için kadınların ayağına tam oturan, rahat ve kemer desteği iyi olan ayakkabılar giymeleri gerekir.

Birçok hamile kadın hamilelik sırasında ayak yanıkları yaşar. Bunun nedeni, rahmin büyümesi ve midenin altındaki bölgeye baskı yapması, damarların daralmasına, bacaklara giden kan akışının azalmasına ve ayağında yanma hissine neden olmasıdır. Peki hamilelikte ayak yanmasına ne iyi gelir ve nasıl geçer?

Hamilelikte Ayak Yanmasına Ne Sebep Olur?

Hamilelikte ayak yanması, birçok hamile kadının ayaklarında yaşadığı yanma hissine verilen isimdir. Bacaklarda artan ağırlık, ağrı ve rahatsızlığa neden olur, hamilelik sırasında bacaklarda yanma hissini artırır.

Hamilelik sırasında ayaklarda yanma, damar genişlemesini destekleyen hormon seviyesindeki bir artıştan da kaynaklanabilir. Rahme giden bu artan kan akışı, kaslara daha fazla oksijen sağlayarak onları daha verimli hale getirir ve aynı zamanda aşırı atık ve bakteri dahil her şeyi dışarı atmalarına neden olur. Bu asitler ayaklarda yanmaya, karıncalanmaya ve hatta uyuşmaya neden olur.

gebelikte ayak yanmasi
gebelikte ayak yanması

Hamilelik sırasında ayaklarda ve kollarda yanma çok rahatsız edici olabilir. Yün, lateks veya pamuk gibi belirli malzemelerle temas gibi çeşitli faktörlerin neden olduğu bir dermatit şekli de olabilir. Bu bileşenlerin cildi etkilediği bulunmuştur ve bu süre zarfında kaçınılması önemlidir.

Hamilelikte ayak yanması nedenleri şunlardır:

Hormonlar

Östrojen, progesteron, MSH ve oksitosin gibi hormonlar, özellikle gebelik hormonu olarak adlandırılan beta-hCG, gebelikte hızla yükselir. Bu hormonlar, bacak yanıkları gibi hamilelik sırasındaki bazı hareketlerden ve gerçek rahatsızlıklardan sorumludur.

Diyabet

Gestasyonel diyabet olarak da adlandırılan gebelik diyabeti, yalnızca hamilelik sırasında ortaya çıkan ve doğumdan sonra kendiliğinden kaybolan bir diyabet türüdür. Bu rahatsızlık hamilelikte ayak tabanı yanma nedenlerinden biridir.

Hipotiroidizm

Bir tiroid bozukluğu olan hipotiroidizm, tiroid bezinin vücudun ihtiyaç duyduğundan daha az hormon üretmesinden kaynaklanır.

Ayak mantarı

Mantar, genellikle ayak parmaklarından topuklara ve ayak parmakları arasında oluşan bir enfeksiyon türüdür. Enfekte ayaklar genellikle kuru, rahatsız ve kırmızıdır. Ayakta dururken yanma hissine neden olabilir.

Vitamin eksikliği

Genel olarak B12, B16 vitaminleri ve D vitamini eksiklikleri ayak tabanlarında yanma hissine neden olabilir. Neler olup bittiğini anlayabilir ve önemli hususlar hakkında doktorunuzla konuşabilirsiniz.

Hamilelikte Ayak Yanması Neden Olur?

Yanan ayaklar, dar ayakkabılar, hamilelikle ilgili bir durum ve tıbbi durumlar dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir.

Hamilelikte ayak yanmasının en yaygın nedeni, artan kan hacmi nedeniyle ayakların ve ayak bileklerinin şişmesidir.

Hamilelik sırasında uterus genişler, pelvisteki damarlara baskı uygular ve bacaklara kan akışını arttırır. Bazen bu kan akışı varislere neden olur.

Bu bacak damarları üzerindeki artan basınç, bacak damarlarının şişmesine ve ayak tabanlarında yanma hissine neden olabilir. Periferik damar hastalığı olan hamile kadınlar ayağa kalktığında artan basınç baldır kaslarında rahatsızlık ve ağrıya neden olabilir.

Artan kan hacmine bağlı şişmenin yanı sıra, ayak bileği burkulması ve menenjit riskini artıran dar veya dar ayakkabılar gibi hamilelik sırasında ayak yanıklarına katkıda bulunabilecek başka faktörler de vardır.

Hamile bacak ve kol yanması

Hamilelikte kol ve bacak yanmasının tek nedeni hormonlar değildir. Bu tıbbi bir duruma veya başka bir doğum öncesi duruma bağlı olabilir. Hamilelikte ayak ve el yanıklarının tedavisi yoktur. Aşırı sıcağa maruz kalmamak için hastalara, özellikle dışarısı nemli olduğunda, gün içinde dışarıda geçirdikleri süreyi sınırlamaları önerilir. Hastalar ayrıca geceleri yatak odalarında nemlendirici kullanmalıdır. Ayak ve eldeki az miktardaki yanmayla ilgili olarak kadın ayağını veya elini ıslatarak rahatlama sağlayabilir.

Hamilelikte Ayak Yanıkları Nasıl Önlenir?

Hamilelik sırasında ayaklarda yanma ve karıncalanma hissi rahatsız edicidir ve özellikle günün sonunda bacaklar şiştiğinde oldukça ağrılı olabilir. Rahatsız ayakkabılardan kaynaklanır. Bu rahatsızlığı önlemek için, yumuşak malzemeden yapılmış ve bacak mesafesi yeterli olan ayakkabılar giyin.

Hamile kadınların %50'sinden fazlası ayaklarda ve alt bacaklarda şişme nedeniyle ayak yanması yaşar. Hamilelik sırasında ayak yanmasını önlemenin en iyi yolu rahat, destekleyici ayakkabılar giymek ve uygun önlemleri almaktır.

Ayrıca şu yazımıza da göz atmanızı öneririz: Hamilelikte Ayak Şişmesi Nasıl Geçer?

Hamilelikte Ayak Yanması Nasıl Tedavi Edilir?

hamilelik ayak yanmasi
hamilelik ayak yanması

Hamilelik sırasında yanan ayaklar, hormonal seviyelerdeki değişiklikler, bebeğin kilosu veya yürüyüşünden kaynaklanabilir.

Enfeksiyonlar, sinir hasarı ve dolaşım sorunları dahil olmak üzere ayak yanmasına neden olabilecek birçok farklı faktör vardır. Bazı durumlarda, nedeni bilinmemektedir. Ayak yanması ağrılı olabilir ve kendi başınıza gidermeniz zor olabilir. Ciddi veya geri dönüşü olmayan yanma hissi için doktora görünmek önemlidir.

Hamilelik sırasında yanan ve karıncalanan ayakları geçirmek için aşağıdakileri deneyin:

  • Buzdolabında beklettiğiniz kolonyayı ayak tabanlarınıza sürebilirsiniz.
  • Ayak tabanlarındaki yanmayı azaltmak için ferahlatıcı bir nane veya mentol jeli uygulayabilirsiniz.
  • Ayaklarınızı soğuk su dolu leğene koyabilirsiniz.
  • Kan akışını düzenleyen egzersizler yapabilirsiniz.

C vitamini alımı

C vitamini, yalnızca iltihaplanmayı azaltmakla kalmayıp aynı zamanda kan dolaşımını da iyileştiren doğal bir antioksidandır.

Hamilelikte el ve ayaklarda oluşan yanma hissi ciddi bir neden değilse doktora görünmenize gerek yok. El ve ayaklarınıza kolonya dökün, buralara nemli bir bez sürün, üzerlerine küçük bir plastik şişe koyun, her şey düzelecektir. Ayaklarınızda yanma hissi çok ciddi ve sizi gece uyutmayacak derecede ise bir doktora danışın. Eğer çok büyük bir sorununuz yoksa el ve ayaklarınıza kolonya sürüp üzerini nemli bir bezle örterek küçük bir plastik şişeye koymanız da etkili olur.

Hamileyken önemli konulardan biri olan bu yazıyı okumanızı öneririz: Hamilelikte Ayakkabı Seçimi Nasıl Olmalı?

Anne adayları genellikle günlük yaşamı daha da zorlaştıran çeşitli fiziksel ve duygusal semptomlar yaşarlar. Hamilelikte ayak yanması nedenlerini ve tedavilerini anlaması bu açıdan anneler için oldukça önemlidir.

https://www.gebelikicin.com/hamilelikte-ayak-yanmasina-ne-iyi-gelir/?feed_id=403&_unique_id=63a1a83b499f1

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?