Hamilelikte Akıntı Renkleri ve Anlamları

Hamilelikte akıntı, kadınlar arasında çok yaygındır ve çoğu durumda bir sorun değildir, ancak akıntının gergi ve kokusundaki değişiklikler bir şeylerin ters gittiğinin bir işareti olabilir. Nedeni ayrıca akıntının rengine de bağlıdır. Hamilelik sırasında bazı akıntılar oldukça doğalken, diğerleri sağlık sorunlarına işaret eder.

Bu anlamda hamileler her gün külotlarını kontrol etmeli ve normal akıntıdaki herhangi bir değişiklikten haberdar olmalıdır. Hamilelikte akıntı renkleri ve anlamları da bunun için bilinmelidir. Hamilelikte akıntı renklerinin ne anlama geldiğini, hangilerinin tehlikeye işaret ettiğini birlikte öğrenelim.

Hamilelikte Akıntı Normal Mi?

Hamilelikte görülen vajinal akıntının dokusu, rengi ve kokusu farklıdır. Gebelik yaşına bağlı olarak değişebilirler. Hamilelikte akıntı normal kabul edilir, ancak renk ve koku gibi detayları bilmek önemlidir. Çünkü bazen akıntıdaki değişimler sorunların habercisi olabilir.

Bildiğiniz gibi, hamilelik birçok değişikliği beraberinde getirir. Bunlardan en yaygın olanı zaten vajinal akıntıdır. Bu salgı aslında sağlıklı bir hamilelik için gereklidir. Ancak akıntı her zaman iyi değildir. Özellikle kötü kokan ve farklı renkteki akıntılar hamilelik sırasında bir sorunun işaretidir ve tehlikeli olabilir.

Hamilelikte Akıntı Renkleri ve Anlamları Nedir?

Hamilelikte Akinti Renkleri ve Anlamlari Nedir
Hamilelikte Akıntı Renkleri ve Anlamları Nedir

Hamilelik, hamile bir kadının vücudunda birçok değişikliğin meydana geldiği bir dönemdir. Embriyonun anne rahmine yerleştirildiği ilk günden itibaren bazı sıra dışı belirtiler gelişmeye başlar. Göğüsleri hassaslaşır, kilo almaya başlar, saçları ve cildi güzelleşir ve kadınlar günlük vajinal akıntıda artış yaşar.

Ancak bazen bu vajinal akıntı farklı renklerde olabilir ve bu renkler önemli durumlara işaret eder. Anne adayları akıntıyı kıvamından rengine ve kokusuna kadar gözlemlemelidir.

Hamilelikte akıntı renkleri ve anlamlarını sizler için araştırdık ve görülebilecek tük çeşitlerini açıkladık. Bu türden akıntılardan herhangi birini sıklıkla görüyorsanız mutlaka doktorunuza söyleyin.

Kahverengi akıntı

Kahverengi veya kahve telvesi benzeri akıntı genellikle kanın çıkarılmadan önce pıhtılaştığını gösterir. Öte yandan, parlak kırmızı renk genellikle yeni kanamayı gösterir. Bu nedenle sebebin normal mi yoksa olası komplikasyonlara mı işaret ettiğini anlamak için bu kanın kaynağını bilmek gerekir.

Gebeliğin erken döneminde, embriyonun rahme implantasyonundan kaynaklanan açık kahverengimsi bir akıntı olabilir. Bu tür akıntı normaldir ve anne veya bebek için bir risk oluşturmaz.

Ayrıca rahim ve vajina çevresinde artan kan akışı kılcal damarların patlamasına neden olabilir. Bu durum özellikle ilişkiden sonra ortaya çıkar ve kahverengimsi veya açık kırmızı renkli akıntıya neden olur.

Ama hamilelikte akıntı renkleri ve kokusu konusunda dikkatli olun. Hamileliğin erken döneminde kanama, düşük veya dış gebelik belirtisi olabilir. Ek olarak, geç gebelikte kanama, plasenta previa, plasenta dekolmanı ve erken doğum gibi olası komplikasyonları gösterebilir. Bu gibi durumlarda hamile kadınlar hemen bir doktora başvurmalıdır.

Beyaz ve sümüksü akıntı

Herhangi bir kadının sadece hamilelik sırasında değil, normal bir günde de yaşadığı akıntı türü beyaz mukus akıntısıdır. Hamilelikte akıntı sayısı ciddi şekilde artabiliyor. Östrojen hormonunun etkisi vajinanın genişlemiş duvarlarındaki kan akışını hızlandırır ve daha fazla salgı salgılamaya başlar.

Hamilelikte görülen beyaz sümüksü akıntı tamamen normal kabul edilir ve hamileliğin sağlıklı ilerlemesi için gereklidir. Bölgenin enfeksiyonlardan korunması için gerekli olan bu akıntı için endişelenmeniz gerekmez.

Yarı saydam süt beyazı akıntı

Hamilelikte akıntı renklerinde değişiklik olmadığı sürece bu normal kabul edilir. Şeffaf olduğu için doğum belirtisi olan su ile karıştırılmamalıdır. Sulu bir görünüme de sahip olabilen bu akıntı tamamen normaldir.

Beyaz ve koyu akıntı

Bu süt beyazı ve süzme peynir kıvamındaki akıntı kaşıntı, yanma, idrar yaparken ağrı gibi belirtilere neden olabilir. Bu tür akıntı olan hamile kadınlarda enfeksiyon riski artar. Bu akıntının olduğu kadınlarda görülen vajinal kandidiyazis, öncelikle anneleri etkileyen ve bebeklere bulaşmayan ancak doğum sırasında bebeklerde pamukçuğa neden olabilen bir enfeksiyon türüdür.

Açık pembe akıntı

Açık pembe akıntılar ortaya çıktıkları döneme göre yorumlanmalıdır. Erken gebelikte pembemsi akıntı varlığı; yerleşme kanaması dış gebelik veya düşük belirtisi olabilir. Bu, hamileliğin son günlerinde olursa, vücut doğum için hazırlanıyor ve doğum yakında başlayacak olarak düşünülebilir.

Parlak kırmızı akıntı

En çok endişe duyulan kanama akıntısı kırmızı, parlak, kalın akıntıdır. Kasılma, spazm veya ağrı gibi belirtiler eşlik ederse, en yakın hastaneye başvurun. Bu düşük veya erken doğum belirtisi olabilir.

Gri akıntı

Gri akıntı, bakteriyel vajinoz adı verilen bir enfeksiyonun belirtisi olarak görülebilir. Hamilelikte akıntı renkleri gri ve kalınsa ve bayat balık kokusu varsa, doktorunuza görünün.

Sarımsı, yeşilimsi veya kötü kokulu akıntı

Hoş olmayan bir kokuya sahip sarı veya yeşilimsi akıntı, genellikle olası bir jinekolojik enfeksiyonu gösterir. Renk değişikliğine ek olarak akıntı kalınlaşır ve idrar yaparken kaşıntı, kızarıklık ve yanma gibi belirtiler sıklıkla ortaya çıkar.

Hamilelik sırasında sarı, yeşil veya kötü kokulu akıntı hamile kadınlar için tehlikelidir. Bu nedenle kötü kokulu akıntıya neden olan enfeksiyonun nedeni hemen belirlenmeli ve tedavi edilmelidir. Sarımsı, yeşilimsi, kötü kokulu akıntı bakteri, mantar, protozoa, virüs vb. kaynaklı enfeksiyonlardan kaynaklanabilir. En sık görülen enfeksiyonlar gonore, klamidyal trikomonas (CYBE) ve bakteriyel vajinozdur.

Vajinal florada yaygın olarak bulunan bir mantar olan Candida'nın neden olduğu sarımsı, yeşilimsi, kötü kokulu bir akıntı, mayaların aşırı büyümesine neden olabilir. Akıntı beyaza dönebilir ve bölgede şiddetli kaşıntıya neden olabilir.

Hamilelikte Akıntı Enfeksiyon Belirtisi Midir?

Hamilelikte Akinti Enfeksiyon Belirtisi Midir
Hamilelikte Akıntı Enfeksiyon Belirtisi Midir

Tüm kadınların vajinal akıntısı olduğunu zaten biliyoruz, bu nedenle kadınlar hamilelik sırasında farklı akıntı türlerinin farkında olmalı ve herhangi bir değişiklik için tıbbi yardım almalıdır. Enfeksiyonun nedeni belirlenir belirlenmez tedavi başlamalıdır.

Hamilelik sırasında akıntıda değişikliğe neden olan başlıca enfeksiyonlar şunlardır:

  • Klamidya;
  • Bakteriyel vajinoz;
  • Trichomoniasis;
  • Belsoğukluğu;
  • Kandidiyazis;

Klamidya

Klamidya, cinsel yolla bulaşan bir hastalık olan Chlamydia trachomatis'in neden olduğu bir enfeksiyondur. Çoğu durumda, bir kişinin herhangi bir semptomu yoktur. Bu enfeksiyon olasılığını artırır. Bununla birlikte, semptom geliştiren kadınlar sıklıkla vajinal akıntı ve kaşıntı, kanama, karın ağrısı ve cinsel ilişki sırasında ağrı ve sık idrara çıkma yaşarlar.

Klamidya, hamilelik sırasında ve sonrasında hamile kadınlarda daha yaygın olma eğilimindedir. Rahim içi enfeksiyon, fetal ölüm, erken doğum ve doğum sonrası enfeksiyon riski de vardır.

Ayrıca klamidya anneden çocuğa geçerek yeni doğanlarda birtakım hastalıklara neden olabilir. Bu tür hastalıklara örnek olarak neonatal konjonktivit ve pnömoni, orta kulak iltihabı, ani ölüm sendromu, uyku apnesi, astım ve obstrüktif akciğer hastalığı dahildir.

Bakteriyel vajinoz

Vajinit, hamilelik sırasında çok yaygın bir vajinal enfeksiyondur. Laktobasillerin azalması ve Gardnerella vaginalis gibi bakterilerin aşırı çoğalması nedeniyle vajinal floradaki dengesizlikten kaynaklanır.

Bakteriyel vajinozu olan kadınlarda bayat balık gibi kokan hafif gri veya sarımsı bir akıntı olur.

Trichomoniasis

Trichomoniasis, hamilelik sırasında ortaya çıkan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (CYBE).Trichomoniasis'li kadınlarda yeşilimsi veya sarımsı akıntı, genital bölgede kızarıklık, idrar yaparken ağrı, kaşıntı, hafif vajinal kanama Arttığı için çocuk için tehlikeli Bu nedenle, tedavi mümkün olan en kısa sürede yapılmalıdır.

Belsoğukluğu

Gonore, Neisseria gonorrhoeae'nin neden olduğu bilinen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (STI). Semptomlar sarımsı bir akıntı, idrar yaparken ağrı, idrar kaçırma ve vajinal bölgede siğillerin varlığını içerir.

Rahatsızlığa ek olarak, enfeksiyon hamileliğin seyrini etkileyebilir ve düşük, erken doğum ve amniyotik sıvının enfeksiyonu riskini taşıyabilir. Bu nedenle belsoğukluğu olan kadınlar veya partnerler hemen tedaviye başlamalıdır.

Kandidiyazis

Vajinal kandidiyaz, Candida albicans mantarının neden olduğu bir enfeksiyondur. Semptomlar arasında genital bölgede beyaz akıntı, şiddetli kaşıntı ve kızarıklık yer alır. Bu enfeksiyon, hormonal değişiklikler nedeniyle hamilelik sırasında çok yaygındır.

Hamilelik sırasında vajinal mantar enfeksiyonu bebeğin gelişimini etkilemez, ancak doğum sırasında enfeksiyondan kaçınmak için tedavi edilmelidir.

Hamilelik Sırasında Akıntı Nasıl Önlenir?

Hamilelik sırasında akıntı yaygın olsa da anormal akıntının oluşmasını önlemeye yardımcı olabilecek bazı günlük alışkanlıklar vardır. Uzun süre ıslak bırakmayın.

Enfeksiyonları tedavi etmek için sık sık antibiyotik kullanımı semptomlara ve vajinal akıntının yanı sıra kaşıntıya neden olabilir. Bunun nedeni birçok aktivitenin normal florada değişikliklere neden olmasıdır. Bu nedenle enfeksiyon oluşumuna katkıda bulunur.

Gebelerin fizyolojik akıntılarına ek olarak, hamilelerde başka vajinal akıntılar da vardır. Bu anlamda kadınlarda da mukoza tıkacında delikler ve kesenin yırtılması meydana gelebilir.

Mukoza tıkacı

Mukoza tıkacı, serviksin amniyotik zarını koruyan bir tür bariyerdir. Görevi, vajinal bölgeye giren bakterilerin rahme girmesini engellemektir. Gebeliğin sonlarında, rahim ağzı bebeğin ağırlığı nedeniyle incelir, genişler ve tıkanmaz.

Mukoza tıkacının görünümü farklı olabilir. Bu nedenle, bazı durumlarda fizyolojik bir salgı ile karıştırılabilen protein benzeri yapışkan bir salgıdır. Bununla birlikte, görünümü ne olursa olsun, mukus tıkacının prolapsusu, yakın bir doğum olduğunu gösterir.

Amniyotik kese yırtılması

Hamilelik sırasında, genellikle su kesesi adı verilen bir zarla çevrilidir. Bu kabuğun işlevi, fetüsü beslemek ve olgunlaştırmak dışında gelecekteki bebeği korumaktır, ben buradayım. Görünüşte hamilelik sırasında akıntı sıvı, kokusuz ve çok şeffaftır.

hamilelikte akinti renkleri
hamilelikte akıntı renkleri

Genellikle doğum başladığında ve zarlar yırtıldığında vajinal bölgeden büyük miktarda sıvı çıkar. Burada bunun bir vajinal akıntı olmadığını görebilirsiniz. Bununla birlikte, fetal baş serviks ile tıkandığında, amniyon sıvısının akışı düşük ve aralıklı olabilir. Bu durum gebelik akıntısı mı yoksa su mu olduğu konusunda kafa karışıklığına yol açabilir.

Akıntıyı normal gebeliğin çeşitli koşullarından ayırt etmek için sıvının görünümü, rengi ve yoğunluğu dikkate alınmalıdır.

Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalı?

Kadınlar hamilelik sırasında akıntıda değişiklik fark ettiklerinde bir doktora görünmelidir. Normal akış olarak tanımlananların dışındaki akımlara dikkat edilmelidir. Hamilelikte akıntı renkleri ve anlamlarıyla ilgili yukarıdaki bilgilerden yola çıkarak durumunuzu takip edin.

Hamile kadınların akıntılarının olması yaygın bir durumdur. Ancak akıntı hoş olmayan bir kokuya sahipse veya taze kan şeklinde kırmızıysa, bir doktora danışmalısınız. Sarımsı veya yeşilimsi akıntı genellikle enfeksiyon belirtisidir ve doktora bildirilmelidir.

https://www.gebelikicin.com/hamilelikte-akinti-renkleri-ve-anlamlari/?feed_id=365&_unique_id=639c62c4f3172

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?