Hamile Olduğunu Bilmeden Antibiyotik Kullanımı Zararlı Mı?

Hamile olduğunu bilmeden antibiyotik kullanımı (çoğu kadının yaşadığı bir durum) bazı durumlarda tehlikeli olabilir. Ancak endişelenmeyin, çünkü birçok antibiyotik hamilelik sırasında güvenlidir.

Hamile olduğunu bilmeden antibiyotik kullanımındaki olası zararlar, tedavinin tipine, dozuna ve süresine bağlıdır.

Unutmayın, her ihtimale karşı doktorunuza danışmadan antibiyotik almayınız. Antibiyotik kullanıyorsanız, hamile olduğunuzu öğrenir öğrenmez doktorunuza bunların hangi antibiyotikler olduğunu söyleyin.

" Hamile olduğumu bilmeden antibiyotik kullandım ve bu ilacın bebeğime bir zararı olur mu?" Hamilelik şüphesi olan birçok kadının aklına bu soru gelir.

Hamile olduğunu bilmeden ilaç kullananların endişeleri çoğu zaman yersizdir ve hamile olduğunu bilmeden antibiyotik kullanmak her kadının başına gelebilir. Ancak bu tür durumlarda çoğu hamilelik sonrasında bebekler genellikle sağlıklı doğarlar.

Hamile olduğunu bilmeden antibiyotik kullanımı

Hamileliğin erken döneminde, özellikle hamileliğin ilk haftalarında yanlışlıkla antibiyotik kullanımı hem annenin hem de bebeğin sağlığına zarar verebilir. İlacın uzun süre alınması ve dozajı yüksek antibiyotik olması durumunda çocuğunuzun fiziksel gelişimi bozulabilir.

Hamileliğin başlangıcı anne ve bebek için çok önemlidir. Uzmanlar özellikle ilk üç ay hem fiziksel aktivite hem de beslenme konusunda daha dikkatli ve seçici olmanız gerektiğini söylüyor. Anne ve çocuk sağlığını korumak için antibiyotik kullanımının kesilmesi önerilir. Ancak hamile bir kadının antibiyotik kullanması gerekiyorsa doktoruna haber vermeli ve doktorun uygun antibiyotiği reçete etmesi üzerine bu ilacı kullanmalıdır.

Hamile olduğunuzu bilmeden antibiyotik almak bebeğinizi etkilemiş olabilir. Ancak kararı doktorunuz verir. Hamile olduğunuzu öğrenmeden önce antibiyotik alıyorsanız, doktorunuza bildirdiğinizden emin olun.

Gebelikte ilaç kullanımının bebek üzerindeki etkileri

Hamile olduğunu bilmeden ilaç kullananlar, bebek üzerindeki etkileri başlangıçta ve doğuma kadar olan süreçte fark edilmeyebilir. Bir anne kendini asla tehlikede hissetmez. Doğumdan sonra bebeğinizde kullanılan bu ilaçların yan etkilerini fark edebilirsiniz. Bazı durumlarda bu ilaçların zararlı etkilerinin ortaya çıkması yıllar alabilir.

Hamile bir kadın hamileliğinin erken döneminde farkında olmadan antibiyotik kullanıyorsa şu noktalara dikkat edilmelidir:

Öncelikle ilacınız A, B, C, D veya X sınıfındaysa ilacın kullanımı bebeğinizin sağlığına zarar verecektir. Henüz cenin halinde olan bebek ilk başta büyük kayıplar yaşar. On beş gün bilinçsiz antibiyotik kullanımı çocuğunuzda kalıcı psikolojik hasara neden olabilir. Bu gibi durumlarda genel sağlık bilgisi için gebelik tespit edilir edilmez doktora başvurulmalıdır.

Hamile olduğunu bilmeden antibiyotik kullanımının sonuçları nelerdir?

Hamile Oldugunu Bilmeden Antibiyotik Kullanimi
Hamile Olduğunu Bilmeden Antibiyotik Kullanımı

Hamile olduğunu bilmeden antibiyotik kullanmanın etkileri anneden anneye değişebilir. Hamilelik döneminde her anne adayının vücut direnci farklıdır. Bu durum genetik yapınızdan kaynaklanıyor olabilir. Hamile olduğunu bilmeden ilaç içmek anne için yıkıcı olabilir ama diğer hamile kadın olumsuz durumlardan habersiz olabilir. Bu gibi durumlarda, özellikle böbrek, kalp veya karaciğer hastalığınız varsa, süreçte daha dikkatli olmanız gerekir.

Erken gebelikte ilaç kullanımının zararları nelerdir?

Gebeliğin ilk günlerinde alınan ilaçların riskleri, daha sonra etkileyebileceklerinden daha fazla soruna neden olabilir. İlk birkaç ay yeme-içme düzenine, günlük aktivitelere ve spora daha fazla dikkat etmelisiniz. Hamilelik süreci daha kısa sürdüğü için kadın kendini daha ağır ve yorgun hisseder. Bu süreçte anne adayının kimyasallardan tamamen izole edilmesi büyük bir önlemdir.

Erken gebelik bilinçsiz ilaç kullanımından olumsuz etkilenebilecek bir dönemdir. Özellikle antibiyotikler, anne karnındaki bebeğin bağırsak florasını olumsuz etkileyebilir ve bir dizi risk oluşturabilir.

Gebelikte antibiyotik kullanımının bebeğe etkisi

Hamilelik sırasında antibiyotiklerin bebek üzerindeki etkisi ilk başta tam olarak anlaşılmayabilir. Bilinçsiz ilaç kullanımı, çocuğun vücut bölümlerinin gelişimi üzerinde aşılmaz olumsuz etkilere neden olabilir. Anne adayının bu süreçten önce kullandığı geleneksel ilaçlar varsa, gebelikte başlanan antibiyotik ve benzeri ağrı kesici ilaçlar kullanılan ilaçlara tepki verebilir.

  • Kaçınılmaz zorluklar,
  • Vücutta hormonal dengesizlik
  • Bebekte sakatlık riskine varan ciddi sonuçları olabilir.

Hamilelik döneminde ilaç alırken tamamen doktorunuzun kontrolünde olan bir yöntemi takip etmeniz önemlidir. Birçok ilacın kişinin alerjik durumlarının da etkisiyle yan etkilere neden olabileceği doğrudur. Hamilelik döneminde daha fazla hassasiyet yaşayan anneler, ilaç kullanımında daha dikkatli olunmalıdır. İlaçlardan elde edilen vücut direnci ve kuvveti meyve, sebze ve tamamlayıcı gıdalardan sağlanmalıdır.

Hamileyken kullanılabilecek antibiyotikler

hamileyken kullanilabilecek antibiyotikler
hamileyken kullanilabilecek antibiyotikler

Amoksisilin ve penisilin, hamile kadınlara yaygın olarak reçete edilen ve genellikle hamilelikte risk veya komplikasyon oluşturmayan antibiyotiklere örnektir. Enfeksiyon riski nedeniyle hamilelik sırasında kaçınılması gereken bazı antibiyotikler vardır. Tetrasiklin en iyi örnektir.

Gebelikte kullanılabilecek ilaçlar araştırılmış ve potansiyel olarak zararlı kimyasallar içermeyen ilaçlardır. Birçok hamile kadın üzerinde yapılan araştırmalar, hamilelikte kullanılan bu tür zararsız ilaçların bile anne ile çocuk arasındaki plasenta birliği yoluyla bebeğe geçtiğini göstermektedir.

Gebelik döneminde kullanılmaması gereken ilaçlara örnek olarak şunlar gösterilebilir:

  • ACE inhibitörleri
  • Danazol
  • DES (Dietilstilbestrol)
  • Tetrasiklin (antibiotik)
  • Androjen hormonları
  • Etretinat
  • Talidomid (Artık üretilmiyor)
  • Kanser tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Izotretinoin
  • Rubella
  • Karbamazepin, Trimetadion, Fenitoin, Valproik
    asit gibi epilepsi (sara) ilaçları
  • Lityum (Psikiyatride kullanılan bir
    ilaçtır)
  • Kumarin ve türevleri
  • Metimazol
  • Radyoaktif iyot

Hamilelik döneminde zararsız olduğu bilinen ve kullanılabilecek olan ilaçlar şunlardır:

  • Aspirin
  • Ağrı kesici
  • Anti-romatizmal ilaçlar
  • Mantar enfeksiyonu ilaçları
  • Virüs İlaçları
  • Parazit ilaçları
  • Tansiyon ilaçları
  • Astım ilaçları
  • Epilepsi
  • Diyabet

Hamile olduğunu bilmeden antibiyotik kullanmak kadınlar arasında oldukça yaygın ve endişe edilen bir durumdur. Ancak çoğu hamileliğe ve bebeğe herhangi bir zararı olmadan gebelik sonuçlanır. Hamileliğin erken döneminde ilaçlar, doktor tarafından reçete edildiği şekilde ve doktor tavsiyesi üzerine dikkatle alınmalıdır.

https://www.gebelikicin.com/hamile-oldugunu-bilmeden-antibiyotik-kullanimi/?feed_id=338&_unique_id=6399d29fa5092

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?