Adet Düzensizliği Olanlar Gebelik Testini Ne Zaman Yapmalı?

Adet düzensizliği olanlar gebelik testinin ne zaman yapılması gerektiği konusunda tereddütler yaşayabilir. Düzensiz adet gören kadınların ne zaman hamile kaldıklarını bilmeleri de bu açıdan gerçekten zor olabilmekte.

Adet döngünüz stabil ise döngünün ortasından sonraki beklenen dönemden yaklaşık iki hafta öncesine kadar en büyük gebelik şansınıza sahipsinizdir. Ancak bu durum adeti düzensiz olan kadınlar için geçerli bir durum değildir. Peki adet düzensizliği olanlar gebelik testini ne zaman yapmalı? İşte konuyla ilgili tüm detaylar…

Adet Düzensizliği Nedir?

Adet döngüsü normal olarak 28 gün arayla 5 gün süren kanama normal kabul edilir. Diğer adet kanaması türleri düzensiz olarak adlandırılır.

Aşağıdaki gibi ihlallerde düzensiz adet görmekten söz edilebilir:

adet duzensizligi olanlar ne zaman gebelik testi yapmali
adet düzensizliği olanlar ne zaman gebelik testi yapmalı
  • Sık adet görme (her 15-20 günde bir),
  • Adet döngüsü 35 gün veya daha fazla olan düzensiz adet dönemleri (2-3 ayda bir),
  • Adet dışı kanama
  • 7 gün veya daha uzun süren adet kanaması,

Bu tür bozuklukların her biri farklı hastalıkları gösterir. Bu nedenle, kadınlar/kızlar adet döngülerini izlemelidir. Eğer herhangi bir hastalık yoksa normal hamile kalmakta da sorun olmaz, ancak gebeliğin olması için yumurtlama gününün bilinmesini zorlaştırır.

O ay içinde hamile kalınsa da adet düzensizliği olanlar gebelik testinin yapılması gereken doğru zamanda yanılgıya düşebilir. Yani adet düzensizliği aslında bir avantaj değil her zaman dezavantajlı bir durumdur denilebilir.

Adet Düzensizliği Olanlarda Gebelik Nasıl Hesaplanır?

Düzensiz adet görüyor ve hamilelik günlerini nasıl hesaplayabilirim sorusunu soranlardansanız doğru yerdesiniz. Adet düzensizliği yaşayan kişilerin yumurtlama zamanını bilmeleri ve bunu doğru bir şekilde belirlemeleri oldukça zordur. Yumurtlama zaten düzensiz olduğu için adet düzensizleşir.

Eğer adetinizi her ay 20 günde bir görüyorsanız, hamile kalma olasılığınızın en yüksek olduğu gün, son adetinizin 10. Günüdür. Yani adetinizin bitimimden 5 gün içinde yumurtlar ve gebe kalırsınız.

Adetiniz 35 gün günde bir oluyorsa, son adetinizin 17. Günü yumurtlarsınız ve bu günlerde hamile kalırsınız. Yani son adetiniz bittikten sonraki 12 gün içinde hamile kalırsınız.

Şimdide adetiniz her ay farklı günlerde oluyorsa, yani gerçek adet düzensizliğiniz varsa ne zaman hamile kalırsınız onu açıklayalım. Bu tür adet düzensizliğinde kadının ne zaman yumurtlayacağını kestirmesi gerçekten de zordur. Yapacağınız en iyi şey; son 5 adetinizin kaç günde bir olduğunu not edin ve bunun ortalamasını alın. Bunu her 5 aylık periyotlar halinde tekrarlayın.

Adet Düzensizliği Olanlar Ne Zaman Gebelik Testi Yapmalı?

Gerçek adet düzensizliği olanlar hamile kalmak için en iyi günleri belirlemekte zorlandığı gibi hamile olup olmadıklarını tespit etmekte de zorlanır. Çünkü bu tür düzensiz adet gören kadının ne zaman adet olacağı bilinmez. Hamileliğin en önemli belirtisi olan adet geçmesinden de bunu anlaması zor olur.

duzensiz adette gebelik testi ne zaman yapilir
düzensiz adette gebelik testi ne zaman yapılır

Adet düzensizliği olanlar gebelik testi yaparak hamile olup olmadıklarını kolayca öğrenebilir. Ancak bu da çok fazla maliyet anlamına gelebilir. Çünkü her hamilelik beklentisi bu kadınlar için gebelik testi satın almak demektir.

Peki bu durumda adet düzensizliği olanlar gebelik testini ne zaman yapmalı? İşte burada dikkat etmeniz gereken diğer gebelik belirtilerinin farkına varmaktır. Çünkü hamile olduğunuzda tek belirti adet gecikmesi değildir. Adet görmeden önce yaygın olarak görülen gebeliğin ilk belirtisi; göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı, koku almada hassasiyet ve hafif pembemsi akıntıdır.

Adet düzensizliği olanlar gebelik testini bu belirtilerden sonra yapması en iyi karar olacaktır. Eğer beklemenizde bir sakınca yoksa ve merakınıza da yenik düşmüyorsanız en doğrusu; son adetten 35 gün geçmesini beklemektir.

https://www.gebelikicin.com/adet-duzensizligi-olanlar-gebelik-testini/?feed_id=379&_unique_id=639c9de217501

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?