Bebeğin Kalbi Anne Karnında Neden Durur?

Bu sorunun cevabı o kadar basit değil. Bir bebeğin kalbinin anne karnında neden durduğunu anlamak için öncelikle bebeğin anne karnında nasıl büyüdüğünü anlamamız gerekir. Bebeğinizin kalbi hamileliğin 6. haftasında atmaya başlar.

Bebeğin kalbi anne karnında birçok nedenden dolayı durabilir. Örneğin, göbek kordonu sıkışabilir veya rahimde fetüse oksijen tedarikini azaltan bir enfeksiyon gelişebilir.

Anne adaylarının karşılaştıkları en büyük risklerden biri de anne karnında bebeğin kalp atışlarının durmasıdır. Gebeler arasında yapılan bir ankete göre her dört gebeden birinin gebelik sırasında bir çocuğunu kaybettiği bilinmektedir.

Hamile kadınları bekleyen en önemli risklerden biri de anne karnında bebeğin kalp atışlarının durmasıdır. Kimse böyle bir şey yaşamak istemez ama maalesef hayatın gerçeklerinden biri de bu.

Anne Karnında Bebeğin Kalbinin Durması

Her dört hamile kadından biri çocuğunu kaybedecek. 20 haftadan önce yapılan düşüklere düşük, 20 haftadan sonraki düşüklere ise ölü doğum denir.

Bu yazımızda “Bebeğin kalbi anne karnında neden durur? Anne çocuğun kalbinin durduğunu hissediyor mu? Anne çocuğun anne karnında öldüğünü nasıl anlayabilir? Şunlar gibi soruları yanıtlayın: Ne yapmalı?

Genel olarak 20 haftalıktan önce bir bebeğin kaybı düşük olarak tanımlanabilir. Ancak bir bebek 20 haftadan sonra anne karnında ölürse buna ölü doğum denir.

Anne adaylarının en çok merak ettiği konulardan biri de anne karnında bebeğin kalbinin neden durduğudur. Bu konuya ilk 20 haftadan sonra yaşanan bir kayıp olarak bakılmalıdır.

Hamileliğin İlk 20 Haftasında Bebeğimin Kalbi Neden Duruyor?

anne karninda bebegin kalbinin durmasi neden olur
anne karnında bebeğin kalbinin durması neden olur

Gebeliğin ilk 20 haftası aynı zamanda düşük yapma riskinin de en yüksek olduğu dönemlerden biridir. Bu süreçte bebeğin kalbinin anne karnında durmasının birçok nedeni vardır.

Bu nedenler:

  • Anne karnındaki bebekte kromozomal anormalliklerin varlığı;
  • Hamile bir annenin kan pıhtılaşması ile ilgili problemlerin varlığı;
  • Annede gebelikte şeker ve hipertansiyon gibi çeşitli hastalıkların varlığı, guatr;
  • Rahim duvarında miyom veya polip varlığı;

Fetal gelişimin ilk 20 haftasında servikal disfonksiyon ve intrauterin enfeksiyonlar kardiyak arreste neden olan faktörler arasındadır.

Hamileliğin 20.Haftasından Sonra Beben Kalbi Anne Karnında Neden Durur?

20. gebelik haftasından sonra bir bebekte intrauterin kalp durması, düşük değil, ölü doğum olarak tanımlanır.

İşte bir bebeğin kalbinin 20. haftadan 40. haftaya kadar durmasının birkaç nedeni:

  • Anne karnındaki bir çocuğun doğuştan kalp hastalığı;
  • Çocuğun genetik bir sorunu var.
  • Anne hipertansiyonu ve diyabet;
  • Hamile kadınların zehirlenmesi;
  • Eşin erken ayrılması;

Rahim içinde meydana gelen kordon dolanması ve düğümlenmesi gibi göbek kordonu kazaları, bebeğin kalbinin rahimde durmasına neden olabilir.

Bebeğin Kalbinin Durmasının Anne Kaynaklı Nedenleri

Bebeğinizin anne karnında ölmekte olduğuna dair belirtiler olabilir, ancak bir annenin bunu hissetmesi özellikle hamileliğin ilk birkaç haftasında çok zordur.

Evde bir çocuğun kalp atışlarını anlamak imkansızdır. Bebeğin kalp atışı ancak Doppler veya ultrason kullanılarak belirlenebilir. Bu, anne karnında ölen bebeklerde genellikle semptom görülmediği anlamına gelir. Bu nedenle düzenli check-up yaptırmak ve şüpheye düştüğünüz durumlarda doktora başvurmak çok önemlidir.

Bebeğin kalbinin durmasının anne kaynaklı iki ana sebebi var.

Rahimdeki bebeğe yetersiz kan akışı

Tipik olarak, yaklaşık 20 haftalık bebekler, bebeğe yetersiz kan akışı nedeniyle kalp krizi geçirebilir.

Yetersiz kan akışı, hamileliğin herhangi bir döneminde kalp durması gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Bebeğe yetersiz kan akışının nedenleri şunlardır:

  • Rahim içinde bir perde varlığı ve rahim duvarında miyom veya polip varlığı
  • Anne adayında yüksek tansiyon veya diyabet
  • Yüksek gebelik diyabeti
  • Eşlerin erken ayrılmasında göbek kordonu düğümleri veya düğümleri
  • Annedeki bir kanama bozukluğu, fetüse yetersiz kan akışına neden olabilir.

Çocuklarda doğuştan genetik problemler

Anne karnındaki bir bebeğin hamileliği sırasında ortaya çıkan genetik problemler ve kalp hastalığı da kalp durmasına neden olabilir.

Anne karnında bebek ölümü, özellikle genetik problemler ve kalp hastalığı nedeniyle gebeliğin ilk altı ve sekiz haftasında meydana gelebilir. Üstelik hamileliğin ilk 12 haftası, bu kadar ciddi sağlık sorunlarınız varsa tehlikeli bir dönem olarak kabul edilir.

Anne Karnında Kalbi Duran Bebek Belirtileri

anne karninda bebegin kalbi durmasinin sebepleri
anne karnında bebeğin kalbi durmasının sebepleri

Anne karnında kalbi durmuş bebeklerde belirtiler kadından kadına değişir. Bazı çocuklarda hiç semptom görülmezken bazılarında sadece birkaç semptom görülür. En sık görülen semptom bebeğin anne karnında hareket etmemesidir.

Bir çocuğun kalbi çok erken durabilir ve anne adayının bundan haberi bile olmaz. Özellikle hamileliğin ilk haftalarında anne adayının anne karnında bebeğinin öldüğünü hissetmesi çok daha zor olabilir.

Bununla birlikte, bazı belirtiler, doğmamış çocuğun hamileliğin erken döneminde öldüğünü gösterir.

Uzun süre oksijensiz kalan bir çocuk beyin hasarına neden olabilir. Şiddetli vakalar ölümcül olabilir. Bu durumla ilişkili birçok semptom vardır.

  • Aşırı kanama;
  • Kasıkta ve sırtın alt kısmında şiddetli basınç ve ağrı;
  • Bebeğin alçaltılması ve rahimde baskı hissi.

Bir annenin karnındaki bebeğin kalp atışlarını anlaması kesinlikle imkansızdır. Anne karnındaki bir bebeğin kalp atışları ancak ultrason kullanılarak duyulabilir.

Bu durum, kadınların anne karnında bir bebeğin kalbinin ne zaman durduğunu veya bir bebeğin anne karnında ne zaman öldüğünü bilmesini çok zorlaştırabilir. Hayatınızı riske atmamak için herhangi bir şüpheniz olduğu anda bir doktora görünmenizde fayda var.

Bebeğin Kalbi Anne Karnında Durursa Kanama Olur Mu?

Fetüsün kalbi anne karnında durmuşsa, genellikle hiçbir belirti görülmez. Çocuğun yanlışlıkla yapılan rutin muayene sırasında kalbinin durduğu ortaya çıkar.

Ancak anne karnında bebek öldüğünde koyu kahverengi, siyah ya da kırmızı kanamalar olabilir. Kanamanın nedeni, vücudun sağlıksız bir gebeliği dışarı atma girişimidir.

Bu nedenle hamilelik sırasında kanamanız varsa bebeğinizin hayatta olduğundan emin olmak için ultrason yaptırmalısınız.

Bebek Anne Karnında Ölürse Mide Bulantısı Devam Eder Mi?

Fetüs gebeliğin erken döneminde anne karnında ölse bile gebelik belirtilerine neden olan HCG hormonunun seviyeleri yükselmeye devam ettiği için gebelik belirtileri devam edebilir. Bu, bebeğinizin kalp atışı dursa bile mide bulantısı, kusma, aşerme ve meme büyümesi gibi semptomların devam edebileceği anlamına gelir.

Anne Karnında Ölen Bebekler Annelerini Zehirler Mi?

Bir çocuk anne karnında öldüğünde, çeşitli faktörleri tanımlar. Bu faktörler annede DIC (yaygın damar içi pıhtılaşma) adı verilen ölümcül bir duruma yol açar. Halk dilinde buna bağımlılık denir. DIC, maternal pıhtılaşma faktörlerinde artışa neden olarak organ yetmezliğine yol açar. Pıhtılaşma faktörleri tükendiğinde, hastalar kanamaya başlar ve müdahale olmaksızın ölür.

Neyse ki, çocuk öldüğünde DIC tablosu gelişmez. DIC gelişmesi için bebeğin anne karnında 1 aydır ölü olması gerekir. Bu hastaların sadece %25'inde maternal toksisite (DIC) vardır. Yani anne karnında ölen bir çocuk bir ay sonra annesini zehirlemeye başlıyor.

Bir bebek anne karnında öldüğünde, vücut DIC gelişmeden önce bebeği dışarı atmaya çalıştığı için genellikle kasıkta kanama ve ağrı olur. Başka bir deyişle, bebeğin kalbi anne karnında durursa, hamilelik toksemisi başlamadan önce kendiliğinden düşük yapacaktır.

Anne Karnında Ölen Bebek Nasıl Alınır?

Anne karnında ölen çocuğun haftasına göre onu anne karnından alma yöntemi değişecektir. Bebek gebeliğin ilk 12 haftasında ölürse kürtajla bebek alınır. 12. haftadan itibaren medikal kürtaj yapılır, kalan kısım kürtajla alınır.

20 haftalık hamilelikten sonra anne karnında ölen bebekler doğar. Ölü bebekler için normal doğum tercih edilir. Ancak annenin hayatını tehdit eden acil bir durumda anne karnında ölen çocuk da sezaryen ile alınabilir.

Sonuç olarak anne karnındaki bebeklerin ölümüne neden olan faktörlerin bir kısmını önceden tahmin edip engelleyebiliyoruz ama ne yazık ki hiç alakası olmayanlar da var. Hekim dikkati ve tedbiri hayat kurtarabilir.

https://www.gebelikicin.com/bebegin-kalbi-anne-karninda-neden-durur/?feed_id=74&_unique_id=63877cacbfe07

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?