12 Haftalık Hamilelikte Bebek Hareketleri Hissedebiliyor Mu?

Gebeliğin 12. haftasında bebek hareket etmeye başlar, ancak annenin bebek hareketlerini hissedebilmesi için birkaç hafta daha beklemesi gerekir.

İlk bebek hareketlerini hissettiğiniz hafta, kadından kadına büyük ölçüde değişir. Hamile kadınların çoğu, bebeklerinin 16 ila 20. haftalar arasında hareket ettiğini fark eder.

Çocuğun hareketleri rahim duvarından karın duvarındaki hassas sinir uçlarına kadar uzanır. Yani bebeğin hareketlerini hissedip hissetmemeniz bebeğin nasıl yatırıldığına, plasentanın konumuna, itmenin yönüne ve itmenin gücüne bağlıdır.

Hangi Haftadan İtibaren Bebek Hareketleri Hissedilir?

Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak sadece 2 cm kadar olduğu için ve sadece ultrasonda görülebildiği için hamileler bebek hareketlerini algılayamaz.

Anne adayları genellikle hamileliğin 16. ve 20. haftaları arasında bebek hareketlerini hissederler.

İkinci veya sonraki gebeliklerindeki gebeler, ilk gebeliklerine göre 2-3 hafta daha erken bebeğin hareketini hissedebilir. Çünkü ne hissedeceklerini bilirler ve bu hareketleri ayırt etmeleri daha kolaydır. Ayrıca rahim kasları daha rahattır ve hareketlerin daha kolay hissedilmesini sağlar.

Bebek Anne Karnında Hangi Hareketleri Yapabilir?

Dokuzuncu haftadan itibaren omurgadaki nöronların gelişimi sayesinde kollar, bacaklar ve vücut birbirinden bağımsız hareket eder. Hamileliğin yaklaşık 11. haftasından itibaren bebek anne karnında ağzını açabilir ve başparmağınızı emebilir. Gebeliğin 12. haftasından itibaren amniyon sıvısı yutulabilir ve nasıl yutulduğu ultrasonografi ile görülebilir.

Anne Bebeğin Hangi Hareketlerini Hissediyor?

Anne Bebegin Hangi Hareketlerini Hissediyor
Anne Bebeğin Hangi Hareketlerini Hissediyor

Yaklaşık 12 haftada fetüs ayaklarıyla tekmeleyebilir, bükebilir ve tutabilir. Tekmeler ve diğer hareketler devam eder ve genellikle annenin hissettiği ilk hareketlerdir. Çocuk büyüdükçe hareketler daha belirgin hale gelir ve bisiklete binme, tam yer değiştirme, dönme gibi hareketler hissedilebilir.

Anne adayları genellikle bebeğin ilk hareketlerini kanat çırpma, gümbürdeme, seğirme, hafifçe vurma ve dirsek sallama olarak tanımlar. Anneler çoğu zaman vurulduğunu hisseder ve elleri ve ayakları ile geri çeker, tekmeler, hıçkırır ve karnı gerdirir.

Annenin Ağırlığı Hareket Hissini Az Ya Da Çok Etkiler Mi?

Zayıf hamile kadınlar, çocuklarının hareketlerini kilolu kadınlara göre daha erken fark eder ve daha güçlü hissederler.

Hamileliğin 6. ayından itibaren bebek hareketleri dışarıdan dokunulduğunda veya dikkatli bakıldığında hissedilir.

Bebek hıçkırıkları tekmelerden biraz farklıdır ve anne adayları bunu ayrı bir hareket olarak tanımlar ama adını koyamaz. Hıçkırıklarda hareketler daha ritmiktir ve daha uzun sürer.

Anne Adayları Bebek Hareketlerini Daha İyi Hissetmek İçin Neler Yapabilir?

Tercihen akşamları bir bardak süt veya başka bir içecek içtikten sonra uzanıp bir saat dinlenebilirsiniz.

Bebek hareketlerini saymanın mükemmel bir yolu yoktur. 12 saat içinde 10 veya daha fazla önemli hareket hissedilmelidir. Ancak gebeliğin 34. haftasından sonra bölge daralır ve dönme, yer değiştirme gibi hareketler hissedilmeyebilir.

Bebeğin anne karnındaki hareketliliği çoğu zaman anne adayının ne yaptığına bağlıdır. Tıpkı rahim dışındaki bir bebek gibi, rahim içindeki bebek de pompalandığında uyur. Bu nedenle anne bütün gün aktif ise bebek hareket edemeyecek ve itmeyi fark etmeyecektir.

Anne yavaşladığında bebek hareket etmeye başlar. Ayrıca yemek sırasında veya arasında herhangi bir şey yemek kandaki şeker miktarını artırır ve bu da çocuğunuzun daha aktif olmasını sağlar. Yine anne adayı çok gergin ve gergin ise adrenalin üretimi artarak bebek hareketlerinin artmasına neden olur.

Bebek Anne Karnında Günün Hangi Saatlerinde Daha Çok Hareket Eder?

Araştırmalar, bebeklerin anne karnında en çok anne adayının dinlenme halindeyken akşam 9:00 ile sabah 01:00 saatleri arasında aktif olduklarını gösteriyor. Sabah siz yattıktan sonra bebeğinizin hareketleri yoğun hissedilecektir.

Anne karnında bebek hareketleri, fetüsünüzün sağlığı hakkında bilgi sağlar. Vücudun ve uzuvların hareketliliği sağlıklı bir sinir sisteminin göstergesidir. Hıçkırık hissi, bebeğinizin yutkunabildiğini ve idrar yapabildiğini ve bol miktarda amniyotik sıvıya sahip olduğunu gösterir. Bebek hareketinin çok az olması veya hiç olmaması, fetal büyüme geriliği ve dehidratasyonun bir işareti olabilir.

12 Haftalık Hamileyken Düşük Yapma Riski Yüksek Mi?

Gebeliğin 12. haftasında en zorlu ve en büyük düşük yapma riski olan dönem sona erer. Bu haftadan itibaren her geçen gün düşük yapma riski azalır.

Bir kadın hamilelik haberini henüz arkadaşları ve ailesiyle paylaşmadıysa, bu hafta bu konuyu konuşmak daha güvenli olabilir.

Gebeliğin 12. haftasında düşük yapma riski azalır ve bebek rahme tamamen yerleşir. Bu nedenle vücutta giderek daha belirgin değişikliklere neden olur.

Hamileliğin 12. haftasında göbek, göğüsler, kalçalar gibi küçük değişiklikleri ve hatta kolların ve bacakların daha hacimli hale geldiğini fark edebilirsiniz.

Mide bulantısı azalmaya başlayabilir, ancak baş dönmesi ve baş ağrıları normaldir. Bu hamilelik haftası hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin!

12 Haftalık Hamilelik Kaç Aydır?

Hamileliğin 12. haftası, hamileliğin üçüncü ayının sonuna denk gelmektedir. Bu, hamileliğinizin neredeyse ikinci üç aylık döneminde olduğunuz anlamına gelir.

3 aylıkken bebekler oldukça sık hareket eder (neredeyse hiç durmadan), ancak annenin bunu fark etmesi için henüz çok erken.

Gebeliğin bu aşamasında, bazı hamile kadınlar genellikle normalden daha fazla aç hissederler. Çünkü çocuğun büyüme süreci durmuyor ve büyümek için enerjiye ihtiyacı var.

Bu nedenle hamile kadınların dengeli beslenmesi, uzun süreli oruç tutmaktan kaçınması ve meyve, sebze, baklagiller, tahıllar ve yağsız et açısından zengin bir diyet seçmesi önemlidir.

12 Haftalık Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu

Gebelikte Bebegin Boyu ve Kilosu
Gebelikte Bebeğin Boyu ve Kilosu

12 haftalık bir bebek ortalama 14 gram ağırlığındadır ve tepeden tırnağa yaklaşık 7 cm boyundadır. Hayati organlar (kalp ve akciğerler) zaten oluşmuştur ve büyümeye ve olgunlaşmaya devam edecektir.

Bebekler ayrıca daha insani bir görünüm kazanmaya başlar, yüzleri yanak, dudak ve çene özelliklerini alır.

İşitme sisteminin bir kısmı zaten oluşmuştur ve kulaklar (kulakları çevreleyen kıkırdak) başın yanlarında gelişmektedir.

Çocuğunuzun tırnakları ayak parmaklarının ucunda büyümüş olabilir. Birçok bebek uzun tırnaklarla doğar ve bebeğinizin tırnaklarını doğumhanedeyken kesmeniz gerekebilir.

12 Haftalık Bebeğin Ultrasonu

12 haftalık ultrason, bir annenin bebeğini ilk kez gördüğü önemli ve heyecan verici bir andır. Bu teste birinci trimester morfolojik ultrason adı verilir ve gebeliğin 11 ila 14. haftaları arasında, ideal olarak 12. haftada yapılabilir.

12 haftadan önce bebek çok küçük olduğu için görüntü çok net olmayabilir.

Test genellikle 30-60 dakika sürer. Doğum uzmanınız daha sonra başka testlerin veya diğer tavsiyelerin takip edilmesi gerekip gerekmediğini size bildirecektir.

12. Hafta Ultrasonunun Önemi

12 haftalık bir ultrason, başka bir bebeğe (ikiz) sahip olmak gibi başka şeyleri de ortaya çıkarabilir. Bu test, fetüsün yaşından itibaren beklenen doğum tarihini tahmin edebilir.

12 haftalık gebelikte ultrason çok önemlidir. Bu test, kromozomal sendromları izlemenizi sağlar.

Şüphe durumunda, kadın doğum uzmanı ek muayeneler önerebilir ve tüm şüpheler bu uzmana açıklanmalıdır.

Hamileliğin 12. haftası, üç ay sonra bebeğini ilk kez görecek olan anne için pek çok sürprizi beraberinde getirebilir. Gebeliğin 12. haftasında annede bebek hareketleri yoğunlaşmaya devam eder. Bebeğiniz her geçen gün daha da büyüyor ve daha sağlıklı hale geliyor. Bu nedenle hamileler sağlıklı ve dengeli beslenerek bu gelişime katkıda bulunmalıdır.

https://www.gebelikicin.com/12-haftalik-hamilelikte-bebek-hareketleri/?feed_id=68&_unique_id=63874b5a49290

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?