11. Gebelik Haftasında Annede Meydana Gelen Değişiklikler

11. gebelik haftasındaki anne değişiklikleri, hamileliğin bazı uyarı işaretleriyle ilişkilendirmek mümkündür. 11. haftada, karın hala görünmez ve ağırlıksızdır.

Hamileliğin 11. haftası, bir annenin bebeğinin doğumu için evini hazırlamaya başlaması için mükemmel bir zamandır. Gelecekte yeni üyeleri barındırmak için bazı yenileme veya uyarlamalar gerekebilir.

Ayrıca, arkadaşlarınıza ve ailenize henüz hamile olduğunuzu söylemediyseniz, hamile olduğunuzu onlara nasıl bildireceğinizi araştırıp düşünmek isteyebilirsiniz.

11. Gebelik Haftası

Hamileliğin 11. haftasında bebeğinizin boyu 2,54 ila 3,81 cm'dir Bebek yaklaşık olarak olgun bir ceviz büyüklüğündedir. Bu durumda bile, bebek hala rahim içinde büyüyor. Gebeliğin 11. haftasında bebeğin gelişiminde önemli bir aşama geçer. Bebek anne karnında bile ellerini açıp kapatmaya başlar.

Ultrason görüntüsünde bebeğinizin ayaklarını rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca diş etlerinin altında küçük dişler oluşur ancak çoğu kemikte hızlı bir sertleşme olur.

Bu süreçte bebek anne karnında esnemenin yanı sıra tekmelemeye de çalışır. Bebeğin amniyon sıvısındaki hareketleri hassastır ve su balesine benzer. Hamilelik ilerledikçe bu hareketler daha belirgin hale gelir.

Gebelik haftası itibariyle bebeğin anne karnında sık hareket etmesi de sağlıklı gelişiminin göstergesidir. Bu süre zarfında bebeğinizin hareketlerini hissedemeyeceksiniz. Bu duruma gelmesi iki ayı daha alacak. Bebeklerde gelişen diyaframın belirsiz hareketleri hıçkırıklara neden olur. Ancak hamileler bu hıçkırıkları hissedemez.

Anne karnında bebeğin hıçkırması ile ilgili yazımızı okumanızı öneririz.

Gebeliğin 11. Haftasında Annede Ne Gibi Değişiklikler Olur?

Gebeliğin 11. Haftasında Anne
Gebeliğin 11. Haftasında Anne

Gebeliğin 11. haftası semptomların başladığı dönem olarak tanımlanabilir. Bu, hamileliğin her aşamasına özgü olabilir veya 9 aya kadar sürebilir.

11. gebelik haftasında hamile olup olmadığınızı veya kilo alıp almadığınızı anlayamazsınız. Bazı kadınlar göbeğini hemen gösterirken bazılarının hamile siluetine kavuşması biraz daha uzun sürebilir.

Annenin yüzünde hormonal belirtileri görebilirsiniz. Progesteron yüzün daha yuvarlak görünmesini sağlar ve bazı durumlarda burnun daha şişkin görünmesini sağlar.

Hamileliğin 11. haftasında vücut sinyalleriniz daha belirgin hale gelir ve mide bulantısı ve yorgunluk azalmaya başlar. Bu nedenle, anne adaylarının çeyizlerini hazırlamaya başlamaları ve daha önce hiç düşünmedikleri, hatta denemeye cesaret edemedikleri detayları çözmeleri için mükemmel bir hafta olabilir.

Hamileliğin 11. haftasındaki hamile kadınlar genellikle aşağıdaki belirtilere sahiptir:

Hızlı nabız

Hamileliğin 11. haftasında bir kadın kalbinin daha hızlı attığını fark edebilir.

Bu hızlanma, bebek anne karnındayken artan kan akışından kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak, (vücudun tüm bölgelerine kan pompalamaktan sorumlu olan) kalp daha hızlı çalışmak zorundadır.

Baş ağrısı

11. gebelik haftasında annede görülen değişikliklerden biri olan baş ağrısı, gebeliğin her döneminde ortaya çıkabilir. Özellikle de bu hafta başlamasını bekleyebilirsiniz.

Ağrı çok şiddetli ise, hamile kadınlar vaka bazında güvenli tedavi için bir kadın doğum uzmanına danışabilirler.

Mide bulantısı

Şimdiye kadar sık ​​görülen mide bulantısı, 11. gebelik haftasından itibaren azalmaya başlar. Bu hafta iştah arttı ve mide bulantısı azaldı.

Gebeliğin 11. haftasında, hamile bir kadın, hamilelikten önce yemek istemediği yiyecekler için iyi bilinen "aşerme" yaşamaya başlayabilir. Hamilelik sırasında aşermenin başlangıcı, bazı kadınlar için erken, diğerleri için biraz geç olabilir.

Gebeliğin 11. haftasında kadınlarda ortaya çıkan bu aşerme, her kadının farklı besinler yemesinden kaynaklanıyor olabilir. İştah açıcı yiyecekler yerken aşırıya kaçmamak çok önemlidir.

11 Hafta Hamileliğin Hangi Ayı?

11. gebelik haftası kabaca 3 tam aya eşittir. 1 dönem biter (düşük olasılığının en yüksek olduğu dönem). Çocuğun doğumundan yaklaşık 6 ay önce.

Bu aşamada çocuk kırmızı kan hücreleri üretmeye başlar. Bunun için annenin gerekli miktarda demir sağlaması önemlidir.

Bu nedenle hamileler ciğer, buğday, sebze ve yeşil sebzeler (brokoli ve ıspanak gibi) gibi besinler yemelidir.

Bebeğiniz 11 Haftada Nasıl Gelişiyor?

Hamileliğin 11. haftasında bebeğinizin gözleri ve kulakları zaten oluşmuştur ve ultrasonda görülebilir. Kulaklarınız mükemmel durumda olsa bile duyamazsınız çünkü beyninizin düzgün çalışmasını sağlayan iç bağlantılar henüz tam olarak oluşmamıştır.

Hamileliğin 11. haftasında bebeğinizin göz kapakları küçüktür ve sürekli açılıp kapanır. Ancak henüz ışığı göremezler çünkü optik sinir hala gelişmektedir. Bebekler gözlerinin yanı sıra ağızlarını da açıp kapamaya başlarlar ve bu hareketler ultrasonda da görülebilir.

11. Gebelik Haftasında Bebeğin Boyu ve Kilosu

11. Gebelik Haftasında Bebeğin Boyu
11. Gebelik Haftasında Bebeğin Boyu

11. gebelik haftasında bebeğin boyu baştan ayağa yaklaşık 5 cm ve ağırlığı yaklaşık 9 gr'dır.

Bebeklerin zaten ilk ultrasonda görülebilen kulakları ve gözleri vardır. Ayrıca ayak parmaklarını ve parmakları oluşturun. Bebeğinizin tırnakları bu haftadan itibaren uzamaya başlayacak.

11 Haftalık Bebeğin Kalp Atışı Kaç Olmalı?

Son birkaç haftada bebeğin anne karnındaki kalp atış hızı dakikada 180 atış olmuştur. Bu kalp atışı çok hızlıdır ve 11. haftadan itibaren yavaşlamaya başlar. 11 haftalıkken bebeğinizin kalp atış hızı 160 atışın altına düşecektir. Bebeğinizin kalp atışlarını ultrasonda duyabilirsiniz.

11 Haftalık Bebeğinizin Hareket Ettiğini Hissedebiliyor Musunuz?

11 haftalık bir bebeğin anne karnındaki gelişimi kas ve kemikleri hareket edebilecek kadar gelişmiştir. Bebekler anne karnında refleks hareketler yaparak kollarını ve bacaklarını seğirme ve tekme şeklinde hareket ettirirler. Ancak annenin çocuğun hareketlerini hissetmesi için henüz çok erken. Çocuk henüz o kadar büyük değil ve kasları henüz hareketi hissettirecek kadar güçlü değil.

Küçük bir kalp dakikada 120 ila 160 atış frekansında atar.

Boyun kalınlığı ölçümleri gebeliğin 11 ila 14. haftaları arasında alınmalıdır. Bu, amacı Down sendromu gibi kromozomal anormallikleri tespit etmek olan morfolojik bir ultrason ile yapılır. Bu test olası kalp problemlerini de ortaya çıkarabilir.

Bu aşamada bebek vücudunu keşfetmeye başlar (esnemeye başlar, kollarını açıp kapatır, burnuyla oynar).

11 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerede Durur?

11 haftalık bebeğin gelişimine bakıldığında ultrason görüntüsünde bebeğin yaklaşık 8 gr ağırlığında olduğu görülüyor. Bu dönemde bebek amniyon sıvısında hızla büyümeye devam ediyor.

11. hafta ile 30. haftadaki bir bebeğin boyu karşılaştırıldığında 30 kat kilo, 3 kat boy farkı görülebilir. Bu, bu hafta hızlı bir büyüme sürecinin başlayacağı anlamına gelir.

11 haftalık bebek henüz anne karnında bolca yer olduğu için sabit bir konumda değildir. Bu haftada bebek anne karnında sürekli yer değiştirir ve amniyotik sıvı içerisinde yüzer.

Plasentadaki kan damarları bu hızlı büyümeyle başa çıkmak ve bebeği beslemek için sayıca artar ve genişler. Bebek gelişiminin 11. haftasında kulaklar yanlara ve başın arkasına doğru hareket eder. Baş büyüdükçe yani dikey pozisyon aldıktan sonra çene göğüsten uzaklaşır. Boyun gelişir ve uzar.

Erken hamilelikte olduğu gibi, bu dönemde hamile kalan yakın bir arkadaşın deneyiminden yararlanmak genel olarak doğrudur. Bu anlamda büyükleriniz size destek olabilir. Kadınların ilk hamileliklerinde stresi kontrol altına almalarının zor olduğu doğrudur. Bu süreci atlatmak için rehberliğe ihtiyacınız olabilir. Hamilelik boyunca stresten kaçınmak, hamilelik sürecindeki en stratejik adımdır.

Hamileliğin 11. haftası bebeğinizin gelişimi için kritik bir dönemdir. 11. gebelik haftasında aşermeler başlar. Anneler fırsat buldukça çocuğa çeyiz ve oda hazırlamalıdır.

Hamileliğin 11. haftasında kaygı, uykuya dalmanızı engelleyebilir. Bebeğin cinsiyetini bir an önce öğrenip tüm çeyizi hayal ettiğiniz biçimde ve istediğiniz renklerde hazırlamaya başlama isteği kaçınılmazdır. Ama biraz daha bekle, bir veya iki hafta içinde bebeğinizin cinsiyetini ultrason kullanarak öğrenebileceksiniz. 11. Gebelik haftasında kendinize bakma ve her saniyenin tadını çıkarma fırsatını değerlendirin.

https://www.gebelikicin.com/11-gebelik-haftasinda-annede-meydana-gelen-degisiklikler/?feed_id=62&_unique_id=63873bf34828a

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

9 aylık bebeklerde bilişsel ve motor gelişim

Hamile Kalmak İçin Ne Yapmalı?

Hamilelikte Kalamar Yenir Mi? Faydaları ve Zararları Nedir?